Saturday, 31 October 2009

:. PaHalA tAkuT KepAda Allah .:

Source : Di atas Sejadah Cinta by Habiburrahman El Shirazy

Dalam sebuah hadis Qudsi ada riwayat yang mengembirakn hati mengenai balasan yg diberikan Allah kpd org yg takut kepadanya

Rasulullah bersabda " Ada seorang lelaki tidak pernah berbuat kebajikan sama sekali. Lelaki itu berwasiat kepada keluarganya. "Jika aku mati, maka bakarlah aku lalu lumatkanlah aku jadi abu. Kemudian taburkanlah abu itu sebahagian di daratan dan sebahagian lahi di laut. Demi Allah, jika Allah sampai menghisabku pasti akan mengazabku dengan azab yang tidak ditimpakan pada seseorang pun di alam semesta!"

Tatkala lelaki itu meninggal dunia, keluarganya melaksanakan apa yang telah ia wasiatkan kepada mereka.
Lalu Allah memerintahkan daratan untuk mengumpulkan abu yang disebarkan di daratan itu. Juga memerintahkan lautan untuk mengumpulkan debu yang disebar di lautan itu.

Kemudian Allah S.W.T bertanya (pada lelaki itu setelah dihidupkan kembali) :
" Kenapa kau lakukan ini?"

Lelaki itu menjawab :
"Kerana aku takut kepadamu Tuhanku, dan Engkau lebih tahu itu"

Allah S.W.T lalu mengampuninya.

                                     ***
Kisah dlm hadis Qudsi ini begitu menyentuh dan penuh hikmah. Seorang yang selalu berbuat maksiat dan tidak pernah beramal soleh sedikit pun dalam hadis itu masih memiliki rasa takut kepada Allah S.W.T. Keagungan Allah ada didepan matanya sehingga ia takut akan hisab dan azabNya atas perbuatannya di dunia. Hal ini membuatkannya berwasiat bodoh. Setelah mati ia ingin mayatnya dibakar dan abunya disebar di daratan dan lautan dengan harapan tidak akan boleh dihisab Allah S.W.T. Ia ingin selamat dari azab Allah S.W.T. Dia yakin Allah itu ada. Dan ia yakin hisab Allah itu ada dan menunggunya setelah kematiannya. Dia ingin menyelamatkan dirinya dengan menyebar abu tubuhnya di daratan dan lautan.

Namun Allah maha kuasa untuk menghisabnya.Tak ada yang luput dari hisabnya. Dan pada akhirnya Allah mengampuni lelaki itu berkat rasa takutnya pada keagungan Allah S.W.T

Hikmah yang diambil adalah bahawa sekecil apapun keimanan dalam dada seseorang akan adanya Allah, akan adanya hisab dan keadilan Allah dapat menurunkan ampunan dan rahmat Allah S.W.T. Bagaimana jika rasa takut kepada Allah itu hadirnya setiap saat dengan disertai amal soleh? Tentu pahala yang disediakan Allah lebih besar dan agung. Di dalam Al-Quran, Allah S.W.T telah berfirman dan memberikan khabar gembira :

"Dan adapun orang-orang yang takut kepada keagungan Tuhannya, dia menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggal yang abadi". 
(An-Naaziat. 40-41)

Saturday, 24 October 2009

:: KaTa2 moTiVasi .:

Pagi ni sy bukak emai...bc email yg lame2 n delete sume yg tak dperlukan
n terjumpe cite ni:

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: 'I am blind, please help.' There were only a few coins in the hat.
 

For Latest And Cool Stuff Visit (Www.xcitefun.net)

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?'  

 
The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.'
What he had written was: 'Today is a beautiful day and I cannot see it.'

Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing?

Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?


Moral of the Story: Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

Invite others towards good with wisdom. Live life with no excuse and love with no regrets. When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

Great men say, 'Life has to be an incessant process of repair and reconstruction, of discarding evil and developing goodness.... In the journey of life, if you want to travel without fear, you must have the ticket of a good conscience.'

The most beautiful thing is to see a person smiling...
And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!


I like it! really2 like it!!!!

:. SeTtLe ProBlemO .:

lame da tak update my blog......
so far, saya tak sempat nak membaca or amik tau isu semasa sekarang coz baru seminggu jad RA n will smbung master kat UKM soon
a little bit tired sbb in 1 week i just finish my 40 sediment samples...preparation b4 antartica field go around (i.Allah...)...but not totally finish la......gile!nadiah bukan la terlalu robot k..hihi
so far....sgt2 bz....weekend just doing some work at medical faculty,UM......n akn terlepas utk join program kat rumah anak yatim rawang...sedih, but i hv work to do to.........(just secret...k)..some people know that!
but last monday i finish my buku "nak atau tak...whatever...i forgot! by dr HM Tuah"
n satu ayat yang saya terfikir........
dalam dunia, hanya orang eskimo dan melayu shj yang melatah....n kebanyakn org melayu akan nyanyuk bila tua (support by research k)
the facts hv some relation wit "usage of brain" ...n KEMALASAN
betul ke org melayu selalu lupa n malas as our previous prime minister said......but it prove k!
malu jugak bile my supervisor (iranian...Dr.) kata, kebiasaannya stdnt melayu agak malas.....n die nak saya just learn everythng new....n further my study till phd...u will got ur scholarshp easily when u perform well...coz u r malay!
~jgn slhkan beliau...itu hanya pemerhatian beliau shj...n i take it as pandangan peribadi beliau n motivation!
fikir2 kan kawan2.......mungkin kita akan marah...berani sungguh diorg bt research n ckp org melayu mcm tu....ish.....tp ape kate kite jadikan fakta tu sbg satu semangt utk buktikan yg sbnrnye kajian yg diorg lakukan salah...
bukan ke masa depan Malaysia bergantung pada muda mudi yg ade skrg (kite tau!!!) ????
take d challenge....mari sama2 jd golongan yang ade mase depan, atau dlm erti kate lain move one step forward dr ape yg kite ade skrg (tak kisah la dlm ape jugak bdang yg kite buat)
Bukan ke Allah selalu suruh manusia sentiasa berfikir???
fikir2 kan dan selamat beramal!
haha.... =)

Thursday, 15 October 2009

:. ProGram 11/10/2009 .:

Saya baru dapat photos from our cameraman that day....Program amal di rumah anak yatim yayasan rahoma, taman melati.....Terima kasih pada AJK2 yang terlibat....tahniah pd mc yang telah menjayakan program, walaupun byk lagi perkara yang perlu diperbaiki =) ....

~~Oleh kerana semua ahli dan rakan2 yang terlibat, sangat happy...dan adik2 yayasan rahoma pun sangat menghargai kehadiran kami semua menceriakan hari mereka...(hinggakan diorang asik menangis terharu je ...sampai kitorg jd serbe salah nak balik..huhu), saya update secara keseluruhan aktiviti on that day di sini:


Ucapan dr wakil yayasan Rahoma n our pengerusi


Sesi suai kenal

walaupun mula2 adik2 ni malu nak kenalkan diri masing2...tapi berkat kreadibiliti our AJK n mc mencipta trade mark...hooray, hooray..yeay!!!! dpt jugak mebuatkan adik2 kita semakin selasa untuk memberi kerjesama...kredit utk AJK n MC...*whink*


....kumpulan cawan.... 

Sebelum aktiviti dimulakan, semua adik2 dan ahli2 serta rakan2 dibahagikan kepada 4 kumpulan barangan dapur; iaitu senduk, pinggan, cawan dan periuk..n masing2 kenelah mencipta cheer sendiri dengan syarat, mesti high, n kreatif....so, setiap kumpulan pun ade trademark sendiri....
senduk : korang, nak kene senduk????
pinggan : P to d I to d N to d G to d G to d A to d N..kren lor!
cawan : cawan panjang sangat la, ssh nk explain...haha..yg penting ade CAWAN..kap kap...hihi
periuk : P.E.R.I.U.K...periuk...periuk...wazzup wazzup


 wah...tekunnye mereka 

then, aktiviti diteruskan dengan pertandingan pakaian kreatif dari surat khabar.....peralatan yang lain spt gam, gunting tak digunakan ye....hanya surat khabar semata-mata....ape lagi, jom kite tengok aksi2 menarik dr mereka...


Skirt kembang Adilah cantik la...sape yg cipta ni??haha


Balut n balut lagi ye adik-adik.....


  
Pahlawan-pahlawan kecil

dan.....ni adalah barisn model2 handalan kita bersama mama rubby..kredit utk adik2 yayasan rahoma *wink* for being very sporting participant


comel kan adik2 kite ni

after pertandingan diadili.....senduk dinobatkan juara bagi kategori pakaian kreatif dan bile adik2 disuruh sharing ape yang diorg dpt dr aktiviti tu......sesuatu berlaku!diorg meluahkan perasaan pulak......n mule menangis, sampai air mata abg2 n kakak2 pun da tak terbendung lg da.......haiya!


jangan la nangis syg.......


Sabar ye dik....kami tau, berat mata memandang..berat lg bahu yg memikul

n waktu ni pun...abg2 n kakak2 semua da tak boleh tahan air mata da.....saya paling sedih bile dengar "terima kasih abg2 dan kakak2 sudi dtg kat sini...kitorg tak pernah rase happy macam ni"...
Semoga Allah tabahkan hati adik2 semua...amin.

bile sume2 da sedih.......kitorg berhenti makan n solat zohor berjemaah.dan sepatutnya program abis kat situ je, tp adik2 ni nak lagi...n kitorg sume tak rush ke mana2....so, program diteruskan lagi


dengan...music doll n teka teki 


n abg ni antr org yg didenda sbb tak dpt jwb teka teki k..hehe


 tarian superstar utk adik2 dr abg2 n kakak2....


n sesi bergambar setelah acara penyampaian hadiah

Dan program yg sepatutnya tamat pukul 1.00 p.m akhrnya ditamatkan pd pukul 5.15 p.m sbb adik2 semua tak nak lepaskan kitorg. Jangan sedih ye...i.Allah, abg2 n kakak2 semua akan dtg lagi.
Semua ahli rasa puas ati sbb sekurang2 nya dpt menghiburkan adik2 yayasan rahoma yang terdiri dr background family yang susah.

Semoga program2 seperti ini akan berterusan n semoga Allah memberkati apa yang kita lakukan....i.Allah.
Pada rakan2 yang tak dapat join aktiviti kami, sudilah menghulurkan bantuan pada mereka yang memerlukan..doakan semoga mereka sentisa tabah menghadapi masa mendatang.


-Nadia-

Saturday, 10 October 2009

:. ProGram Ke rumaH aNak2 YatIm .:

hasrat nak update blog semalam tak kesampaian sbb masalah internet yg tbe2 mbantutkan
esok.... ahad, 11/10/09...saya dan rakan2 akn berkunjung ke rumah anak2 yatim di taman melati
Moga semuanya akan berjalan dengan lancarnya
Masing2 excited nak ke sana..bermacam program telah kami sediakan......
saya sendiri tak sabar2 nak jumpe adik2 semua.....

Pada teman2 SBC.....especially sape yang tak dapat menghadirkan diri meeting rabu lepas.....saya update  tentatif program di sini: 

           TENTATIF PROGRAM
9.00 10.00 a.m            : Sesi suai kenal
                                      - chicken dance
                                      - hey baby dancing
10.00 - 10.15 a.m        : rehat
10.15- 11.15 a.m         : Latihan dalam kumpulan
                                      - Pertandingan pakaian kreatif
11.15 a.m - 12.oo p.m : teka teki
                                      music doll
12.00 -1.00 p.m           : motivasi n sntpan rohani
                                      superstar dancing
                                      Penutup

Pada rakan2 yang akan menghadirkan diri untuk program esok...jangan lupe bangun awal ye...kite akan berkumpul di u.m seawal pukul 7.30 pg
Ajak la rakan2 anda yang lain untuk memeriahkan program esok......mari bersama2 kite menceriakan hari anak2 yang kurang bernasib baik...

Pesanan pada AJK yang terlibat :
Pa'an.....jangan lupe bawak paper k
Syuk n Syaee...gud luck 4 ur new task...semoga berjaya menjadi mc dengan baiknye!!
Shafik....seperti biasa, sediakan lagu yang best2 ye
Ain.....jangan lupe beli hadiah =)
Mija.....sila bawak ur cute teddy.huhuhu

Pesanan juga untuk rakan2 pengunjung blog saya...jika berminat membuat charity, membantu orang2 tua yang kurang kemampuan dan anak2 yatim...silalah hubungi
nadia : 013-2183454 atau aiin : 017-2806514...
sumbangan anda amat diperlukan.....Semoga Allah merahmati segala kebaikan anda semua.... =)


Salam sayang,
Nadia.......

Wednesday, 7 October 2009

:. PeNdaPAt NaDIah .:



Malam semalam ade ceramah dari fatimah syarhah penulis pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul kat um (bajet cm stdnt um je..huhu) dengan tajuk..."Siapa dalam istikharahku".tp sedih, tak dapat pegi....
dan cik shamiza punye 'record-er' takde bateri la pulak nk soh kawan die, cik zulfa merekod... =(
tapi kerana ada urusan lain +++ tanggungjawab sy sbg s/u utk bncgkan program ke rumah anak yatim ahd ni...terpaksa  la mementingkan tanggungjawab dulu...kan.

Ada rakan saya yang berkata.....buku pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul untuk orang yang terlalu baik saja...orang yg high level dalam agama.....betul ke???
Sebabnya "kite yang takde basic agama...(maksudnye bukan dari sekolah agama ni tak sesuai macam tu)"
saya terfikir lagi.....betul ke????

Pada penilitian saya...penulis nak sampaikan, betapa cinta pada manusia tak sepatutnya melebihi cinta pada Allah dan Rasul.....betapa sebenarnya jika cinta sesama-manusia sebelum kahwin, terlalu banyak maksiat dari baiknya.......dan akan memberi kesan pula pada anak-anak yang akan dilahirkan nanti..

Saya bagi satu fakta yang mengejutkan.....saya tak ingat akhbar mana yang buat survey.......
(survey dibuat berdasarkan panggilan telefon pd 100 remaja secara rawak sekitar kuala lumpur dan shah alam)
result: hampir separuh mengatakan mereka pernah terlibat dengan seks bebas bersama pasangan (yg blm kahwin k) sblum umur 18 tahun lagi......dan kebanyakannya bermula sekitar umur 12 tahun....
Rakan saya (lelaki dan perempuan : 2 orang yang berbeza dan tak mengenali satu sama lain)......pernah cerita tentang pasangan masing2.......mereka tak kisah jika pasangan mereka pernah terlanjur dengan pasangan sebelumnya...asalkan mereka CINTA kan pasangan mereka dan sanggup terima seadanya.
~~ ape nak jadi pada remaja kita...rakan-rakan???

Bukankah, Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda
Maksudnya: "Dinikahi wanita itu kerana empat perkara : Kerana hartanya dan kerana keturunannya dan kerana kecantikannya dan kerana agamanya maka pilihlah yang mempunyai (mengamalkan) agama, ia menyenangkan kamu".
Ada juga yang kata..."aku bukan baik sangat pun nak cari orang yang ada agama"
saya pun naif juga dalam banyak hal agama...tapi bukankah Allah menciptakan manusia untuk beribadah kepadanya???kalau tak mampu menjadi sebaik sufi....kita juga berhak mencuba untuk mengubah diri,kan?
betulkan mana yang perlu dibetulkan.....tinggalkan mana yang buruk dan jelas keharamannya......dan amalkan segala suruhan Allah.
Mungkin ada juga kita terlepas pandang......terbuat dosa, tertinggal mana amalan yang tak perlu ditinggalkan....just, berdoa....semoga Allah sentiasa terangi hati kita dengan "hidayahnya"

Dan saya merasakan penulis buku pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul cuba menyampaikan perasaan...betapa indahnya cinta selepas kahwin, dengan menjaga hati dan pergaulan kita sebelumnya...atas dasar cinta kepada Allah dan Rasul.Kerana....banyak sangat berlakunya kepincangan dalam ummah islam hari disebabkan isu2 seperti ini....

Saya mengingatkan diri sendiri dan rakan-rakan...jika ada mana2 yang silap sebelumnya....mari sama2 kita bertaubat dan ubah persepsi cinta kita pada Allah dan Rasul melebihi cinta pada manusia...
Pada rakan2 yang dah bercinta, ada pasangan.......jangan pulak lepas ni...terus mintak clash, tutup pintu hati terus utk CINTA..sudahnya membujang sampai ke tua.....ubahlah misi cinta kita...supaya sentiasa dalam reda-Nya...elakkan mana yang patut dielakkan...cepat2 lah mengakhiri zaman bujang kamu, ye... =)
Pada yang masih mencari, dan risau betul takde calon lagi......Allah pasti ciptakan seseorang untuk kita...bersabarlah dan teruskan berdoa.....
Saya sendiri.....banyak yang perlu diselesaikan....dengan tanggungjawab yang semakin banyak ni.dengan perancangan sambung master lagi...mencari seseorang yang boleh membimbing ke jalan cinta ilahi,bukannya mudah......sampai masanya, harap bertemu dengan orang yang boleh membimbing diri ini.....amin....
(Semoga Allah sentiasa tetapkan hati saya untuk terus berada diatas jalan yang diredhai)

Tuesday, 6 October 2009

:. PeMiLik ciNTaku .:

alhamdulillah...program ke rumah al-ikhlas ahad lepas berlangsung dengan jayanya....
dan perancangan diteruskan utk program ahad ni pula......
syukur kerana rakan2 seperjuangan semuanya gembira dan ikhlas hati membantu nenek2 n atok2 di sana..

malam td sy baca buku pemilik cintaku setelah Allah dan rasul utk kedua kalinya.......
banyak input berguna yang ingin dikongsi dengan kalian semua....
petikan dari pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul oleh Fatimah Syarha Mohd Noordin  sangat terkesan di hati saya
" Sepanjang bergelar gadis, aku sedar tugasku ialah men'solehah'kan diri. Walaupun tidak termampu olehku mencapai darjat 'wanita solehah', sekurang-kurangnya ada usaha ke arahnya. Itu yang mahu kutunjukkan pada Tuhanku saat aku kembali pada-Nya."
Saya selalu bimbang tak dapat menjadi hamba Allah yang baik...tapi petikan di atas betul-betul membuat saya berfikir semula.

Ramai teman2 yang bertanya....siapa insan yang istemewa pada saya sekarang (atau bf........)
apatah lagi semakin ramai rakan2 yang mula bertunang dan membina rumah tangga dengan pasangan masing2.
Saya tumpang gembira dan berdoa semoga rakan-rakan berbahagia selamanya
tapi pada saya, saya yakin Allah telah tetapkan seseorang untuk saya

Adaptasi dari Seindah Mawar Berduri...
"Pernah suatu waktu dulu,Allah menguji saya dengan lelaki. Mula-mula saya rasa takut tapi lama kelaman saya rasa seronok diminati. Saya terlalu asyik kerana mungkin itulah pengalaman paling mencabar dalam dunia remaja. Sehinggalah saya tersedar sendiri bahawa cinta manusia selalu mengecewakan. Melalu pembacaan saya tertarik dengan ungkapan "Cinta Allah" dan saya dapat simpulkan cinta Allah tak mengecewakan. Cinta-Nya sentiasa membawa kebahagiaan kepada hati, perasaan dan kehidupan. Baru saya sedar bahawa dalam hidup ini, saya ada Allah untuk dicintai.Allah sentiasa menanti dengan penuh cinta terhadap hambanya, cuma saya yang tak kenal cinta Allah. pintu taubatnya sentiasa terbuka luas untuk dikunjungi. Saya mula bertekad untuk mencari cinta agung itu.Siang malam saya berdoa agar Allah hadirkan rasa cinta dan rindu kepada-Nya dalam jiwa saya yang kosong ini. Saya ingin jatuh cinta pada Allah. Saya dapat rasakan ketenangan jiwa yang lebih bermakna."

Pada saya, bila cinta kepada manusia melebihi cinta kita pada Allah dan Rasul
saya perlu betulkan mana-mana yang silap...
lagi petikan dari Pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul....
Cinta yang bertandang di lubuk hati itu fitrah. Namun, apabila ia disusuli tindak tanduk yang tidak Allah redai, ia akan bertukar menjadi fitnah. Justeru untuk apa aku menikmati cinta sebelum perkahwinan?bimbang ia jadi tawar dan hambar. Hilang barakah, hilang kemanisan.....Aku menguatkan prinsip diri dengan sebuah hadis :

Maksudnya : 'Sesiapa yang jatuh cinta, kemudian menyembunyikannya sehingga kematian datang menjemputnya, maka dia adalah orang yang  syahid'.

Dalam riwayat lain pula maksudnya : 'Sesiapa yang jatuh cinta, lalu memelihara kesucian dirinya dan bersabar hingga meninggal dunia, maka dia adalah seorang yang syahid'.

Aku nekad, selagi belum bersedia untuk bergelar isteri takkan sekali-kali kuserahkan hati ini kepada seorang lelaki. Biarlah cintaku kudus terpelihara hanya untuk insan bernama suami. Ini tekadku.Aku tidak mahu terjebak dalam kancah cinta palsu.

Lagi.....petikan..
Bahaya Cinta Sebelum kahwin
- Pasti kelak diriku ibarat lembu ditarik hidung oleh nafsu
- Menyibukkan hati merindui makhluk yang tidak halal bagiku seumpama membuka pintu bagi syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakanku daripadanya
- Hati akan terseksa dengan belaian rindu
- Rindu palsu akan membelenggu minda hingga ia terjajah dan terhina di bawah jajahan syaitan.
- Cinta lalai akan menyebabkanku alpa daripada mempersiapkan diri untuk keperluan dunia dan akhirat.
- Aku boleh menjadi tak rasional berfikir jika benar-benar mabuk cinta.
- Fitnah cinta ibarat racun yang akan membunuh akal, jiwa dan perasaan.
- Jiwaku terganggu dalam menilai mana yang baik, mana yang buruk untuk diriku.
- Jika aku dan dia berjaya melangkah ke alam rumah tangga nescaya ia terbina di atas dasar maksiat, yang mengundang padah kepada peribadi zuriat kami pastinya. Nauzubillah

Dan saya titipkan pesanan Rasulullah s.a.w :

"Cintailah orang yang kamu cintai sewajarnya kerana boleh jadi suatu hari kelak dia menjadi musuhnya. Dan bencilah musuhmu dengan sewajarnya, kerana boleh jadi suatu hari kelak dia akan menjadi orang yang kamu cintai."
(riwayat al-Bukhari, Abu Daud, al-Tirmizi dan Ibn Majah daripada Abu Hurairah)

Maksud baginda lagi :

"Masih belum sempurna iman seseorang daripada kalian sebelum diriku lebih dicintai olehnya daripada hartanya, anaknya dan seluruh manusia."
(Riwayat al-Nasa'i)

Sama-samalah kita renungkan...

Saturday, 3 October 2009

:. Al-KisaH SejADah .:

Bila umi sy balik dr kedai tadi.......die tunjukkan utusan malaysia tentang sejadah yang tegak macam orang tengah solat...
semangat sy dan nana baca.....
Tibe2 hati terdetik nak kongsi cerita ni dengan rakan2 semua.....(mungkin ade yg da baca)
~~mari sama2 kita jadikan ikhtibar....mungkin ade hikmah yang tersembunyi.




BUKIT MERTAJAM 2 Okt. - Sepasang suami isteri yang berselisih pendapat mengenai arah kiblat di rumah mereka di Taman Haji Mohd. Amin di sini terkejut apabila sejadah di bilik sembahyang mereka tiba-tiba tegak menyerupai orang sedang solat.

Kejadian aneh itu berlaku kira-kira pukul 9.45 malam, tidak lama selepas Mohamad Shuhaimi Md. Ilias, 26, dan isterinya, Zainab Ramli, 26, berbincang mengenai kedudukan sebenar kiblat rumah mereka berbanding di masjid berhampiran.

Sebelum kejadian, Zainab sempat menghamparkan sejadah tersebut untuk menunjukkan arah kiblat yang biasa digunakannya tetapi Mohamad Shuhaimi menyifatkan kedudukan itu tidak begitu tepat.Menurut Mohamad Shuhaimi, selepas berbincang dalam bilik berkenaan, dia pergi ke ruang tamu sebelum memandikan anak perempuannya manakala Zainab pula pergi menggosok pakaian.

''Tidak lama kemudian, Zainab tiba-tiba meluru kepada saya dalam keadaan muka pucat dan terkejut sebelum memberitahu sejadah yang dihamparkan tadi sudah tegak seperti orang sedang solat antara dua sujud," katanya ketika ditemui di rumahnya hari iniMohamad Shuhaimi berkata, dia mengucap berkali-kali apabila melihat sendiri keadaan sejadah tersebut yang menyerupai seorang wanita bersolat.

Melihat peristiwa aneh itu, Mohamad Shuhaimi menghubungi keluarga terdekat dan jiran-jiran yang kemudian datang menyaksikan sendiri kejadian tersebut.''Ada beberapa jiran yang datang dengan kompas untuk membuat ukuran dan mengakui bahawa kedudukan sejadah itu tepat menghala ke arah kiblat," katanya.Mohamad Shuhaimi yang bekerja sebagai penghantar surat memberitahu, sejadah tersebut yang sudah sedikit lusuh, merupakan hantaran perkahwinan isterinya ketika mereka mendirikan rumah tangga empat tahun lalu.
Katanya, berita mengenai kejadian itu tersebar begitu cepat sehingga ada orang awam dari merata tempat termasuk Kuala Lumpur yang sanggup datang untuk menyaksikannya.

''Bagaimanapun kira-kira pukul 2.30 petang tadi, saya secara perlahan-lahan melipat sejadah tersebut atas nasihat dua pegawai daripada Jabatan Agama Islam negeri yang datang ke rumah kami," katanya.
Katanya, ia bagi mengelak daripada berlaku perkara khurafat yang boleh menyesatkan akidah umat Islam.
Mohamad Shuhaimi berkata, dia dan isteri percaya ada hikmah di sebalik kejadian itu dan menganggapnya sebagai tanda kekuasaan Allah SWT.

Friday, 2 October 2009

:. HuluRkaN baNtuAn .:

Sy baru dpt email dr Muslim Aid Asia....hari ni, 02/10/2009.....01:20PM
tp ada error if copy dr email untuk dijadikan post..

Ringkasan email.....
Dana diperlukan untuk membantu mangsa gempa bumi 7.6 skala ritcher di Padang (rabu lalu).Setakat ini, sebanyak 529 kematian dicatatkan dan beratus-ratus mangsa lagi dipercayai masih terperangkap di bawah timbunan rumah, sekolah dan hospital. Hujan lebat menyebabkan banyak kejadian tanah runtuh berlaku. Gempa yang berlaku di Pulau Sumatra hari ini menambahkan kebimbangan semua pihak. Muslim Aid Asia dibawah UN relief lesen telah melancarkan bantuan kecemasan, dan ratusan sukarelawan telah dihantar ke sana.
Ketua bantuan kecemasan Muslim Aid Asia, Mohammed Bali berkata "Ramai mangsa yang memerlukan bantuan.Keutamaan adalah untuk membekalkan air bersih, makanan dan khemah sementara bagi mangsa yang terselamat. Dana diperlukan bagi menyalurkan bantuan kecemasan menyelamatkan nyawa. Derma anda amat diperlukan"

Sila hulurkan bantuan anda di CIMB Bank 1422-0000070-10-8 (Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia). Mereka yang menghulurkan bantuan boleh mendapatkan pengecualian cukai (Rujukan LHDN: 01/35/42/51/179-6.6847).Sila fax atau email nama, no. telefon, dan email address untuk pelepasan cukai.

Muhammad Bin Kamarulazizi
Fundraising and Marketing Manager
Muslim Aid Malaysia Humanitarian Foundation
Muslim Aid Asia
www.muslimaidasia.com
www.donateforummah.com

Mari kita sama-sama menghulurkan bantuan...Semoga Allah membalas semua kebaikan rakan-rakan sekalian
Bagi rakan-rakan yang ingin menghulurkan bantuan...sila hubungi Muslim Aid Malaysia seperti di atas k
p/s : email yg dhntr dlm english, if bhs kat sini kurang dfahami.....maaf ye (selalu ade prob translate ke bm dgn bhs yg baik...walaupun dulu kat umt penah je amik elektif bahasa melayu ilmiah..huhu)
nadiah... =)

Wednesday, 30 September 2009

:. ProGram aMal .:

Sebelum puasa, tak dpt join yayasan salam adakan program amal di rumah org tua, area PJ
ade urusan yang perlu diselesaikan
dan alhamdulillah.....sy dan rakan2...cik shamiza n cik Atikah
dapat membantu yayasan salam menjayakan program kacau dodol amal di seri pentas...
dan rasanya kerinduan sy untuk teruskan program amal terubat kembali
dengan adanya program melawat rumah orang tua al-ikhlas di pulau meranti sabtu ni...
Malam semalam sy,umi dan adik,nana...sempat menjenguk
rumah al-ikhlas dan berbual panjang dengan pengasasnya...Pn Muji
Hati terdetik...sungguh mulia hati hamba Allah ini
dan sy terbayangkan impian sy yang akan sy laksanakan suatu hari nanti i.Allah...kalau umur panjang dan dimurahkan rezeki oleh-nya..
Rasa insaf menyelubungi diri bila Pn Muji mula bercerita
karenah penghuni warga emas di sana...
Kuasa Allah yang maha besar....sempat dia mengingatkan supaya melakukan amalan yang baik, minta ampun  dan maaf dengan kenalan sebelum hari tua menjelma
Kerana amaln kita akan ditunjukkan balasannya bila usia merangkak senja....ada yg azabnya diperlihatkan di depan mata...
Sedih hati hambamu ini Ya Allah.....sungguh aku terlalu banyak melakukan maksiat di atas muka bumi ini Ya Allah....
Kau sinarilah hatiku, hati keluargaku serta seluruh muslimin dan muslimat dgn cahaya keimanan mu Ya Allah
~~Kepada rakan2 yang mengenali diri ini...ampun dan maaf dipinta andai ada membuat dosa, terkasar bahasa.Semoga hidup kita sentiasa di payungi rahmat dr ilahi
~~Ada cerita yg ingin sy ceritakan...tp keadaan kurang mengizinkan...i.Allah akan sy update dlm ms terdekat.

Monday, 28 September 2009

:. HaDiah BuaT teMan2 Yg BerKunJunG .:


Hadiah buat teman-teman yang berkunjung ke blog sy
Semoga kita mendapat beribu kebaikan dengan menuntut ilmu....
diharap sama-sama kita mendapat manfaat
terima kasih kerana menjadi teman yang sudi membaca....syukran ja zilan!
ikhlas dr hati......

:. KeAjaibAn al-Quran..subhanallah .:




Source : Quran Scientific dan www.islamreligion.com

Slps percantuman benih, bermulalah fasa2 kejadian bayi seperti yang dinyatakan dalam surah Nuh ayat 14 yg bermaksud : " Padahal dia menciptakan kamu dalam beberapa tingkat kejadian ".


Pada peringkat awal, bayi dikenali sbg embrio. Selepas benih lelaki dan wanita bercantum, embrio berubah menjadi alaqah, berdasarkan kenyataan Allah dalam surah al-Mukminun ayat 14 yg bermaksud: "Kemudian daripada nutfah kami jadikannya alaqah".Allah telah membuat kenyataan yang jelas dalam surah al-Insan ayat 2 bahawa nutfah yg diperlukan utk kejadian bayi adlh nutfah amsyaaj, iaitu benih lelaki yg bercampur dgn benih wanita.

Berhubung dgn perkataan alaqah,dalam bahasa Arab, mempunyai 3 maksud :
1)segumpal darah, 
2)suatu yang melekat 
3)lintah
Penafsiran ini selari dengan penemuan semasa, embrio berumur lebih kurang 2 minggu, menyamai rupa seekor lintah berukuran lebih kurang 0.6mm yang tergantung dalam rahim ibunya (endometrium). Imam Qartubi menafsirkan alaqah sbg darah beku dan tafsiran ini ada logiknya kerana pada masa itu sistem darah sudah memenuhi embrio (walaupun darahnya belum mengalir).

Selepas embrio menjadi alaqah, ia bertukar menjadi mudghah berdasarkan kata2 Allah dlm surah al-Mukminun ayat 14 yg bermaksud, "Kemudian daripada alaqah kami jadikan mudghah".Dalam Elias Modern Dictionary (1992), mudghah diterjemahkan sbg 'daging yang dikunyah'.Imam Qartubi dalam al-jamik li Ahkamil Quran mentafsirkan mudghah sbg 'daging yg sdkt yg sebahagian drpdnya tlh dikunyah'. Begitulah rupa bentuk embrio semasa berumur lbh kurang 4 minggu yg berpunca drpd sel2 somites yg menyerupai tanda2 gigitan persis 'daging yg dikunyah'.Hal ini dilaporkan oleh Profesor Keith Moore dlm The Journal of the Islamic Medical association (1986).

Slps menjadi mudghah, embrio berubah kepada bentuk lain berdasarkan penjelasan Allah dlm surah al-Haj ayat 5 yg bermaksud, "Kemudian jadilah kamu mudghah yg sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna kejadiannya. Perincian ini sangat mengagumkan kerana tidak mungkin dapat diketahui oleh orang biasa apatah lebih dari 1,427 tahun yang lalu. Dalam ilmu embriologi, sel2 ini diistilahkan sbg differential and undifferential tissues.

Selepas itu, embrio ditutupi tulang dan daging, berpandukan penjelasan Allah dalam surah al-Mukminun ayat 14 yang bermaksud, "Kemudian daripada mudghah kami jadikan tulang dan kami tutup tulang itu dengan daging".Ilmu embriologi mengesahkan kejadian tulang atau cartilage bermula dahulu sebelum kejadian daging atau muscles atau flesh. Kemudian berlakulah perubahan keatas embrio sehingga berubah kepada bentuk lain berdasarkan kenyataan Allah dalam surah al-Mukminun ayat 14 yang bermaksud : "Kemudian kami jadikannya makhluk berbentuk lain. Maha suci Allah,pencipta paling baik".

Perubahan berlaku semasa embrio memasuki tahap umur enam minggu (lebih kurang 40 hari) dan pada masa itu embrio mempunyai sel2 asa bg pembentukan organ2. Pada peringkat ini ia dikenali sbg janin atau human foetus.Selepas itu, roh ditiupkan dan pancaindera dikurniakan berdasarkan kata2 Allah dalam surah as-Sajadah ayat 9 yang bermaksud "Kemudian dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan af-idah dan sedikit sekali kamu bersyukur".Af idah dalam ayat ini mengikut maksud kitab al-Asas fi al-Tafsir oleh Said Hawa bermaksud akal. Mengikut Hans Wehr A Dictionary of Modern Written Arabic, perkataan af-idah bermaksud hati.

~Quran sgt saintifik dalam menghuraikan fasa -fasa kejadian bayi...

Sunday, 27 September 2009

:. uJiAN .:

Assalamualaikum...
bangun pagi ni ade seseorang dr upm call...n membawa berita yg agak mengecewakan hati
terus dlm hati berbisik....."macam mana lagi ya ALLAH...."
tp air mata tak jatuh ke pipi, n hati sy seperti terlindung dr perasaan sedih
mungkin berkat mbaca al-mathurat selepas solat subuh pg tadi?
lantas terlindung dr gangguan syaitan yg sering melalaikan hati manusia
yang sering menafikan nikmat ALLAH
Semoga hati terus tabah...n terus-terusan berdoa
kau permudahkanlah urusan ku ya ALLAH
dan bukakan aku jalan penyelesaian d atas segala musibah.




Mafhumnya : Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (Yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu

:. Nautilus :Cephalopoda .:

Selak2 dewan kosmik Julai 2009....ade artikel tentang nautilus
gembira rasa hati, sbb teringat waktu menuntut kat UMT dulu; sgt suke subjek" invertebrate aquatic" by dr zaleha

n subjek ni sy skor dengan jayanya...alhamdulillah!

Nautilus haiwan akuatik yang unik

sebelum tu..minta maaf if artikel ni ade bhs rojak sikit...
Nautilus adalah antara invertabrat akuatik primitif dan tergolong dalam kelas cephalopoda, sama seperti sotong dan kurita.Nautilus sering disangka moluska...(dulu sy pun rs mcm tu sbb nautilus ade cengkerang mcm siput dan merupakan satu-satunya cephalopoda yg berbeza sifatnya berbanding cephalopoda yg lain)

Nautilus mempunyai cangkerang berlingkar yang susun aturnya sempurna dari segi matematik selain dikatakan kejuruteraan semulajadi yang amat mengagumkan.

Rekod fosil menunjukkan nautilus tidak banyak berevolusi sejak 500 juta tahun lalu dan menjadi semakin bertambah serta bervariasi sejak 2oo juta tahun lalu. Spesis ini wujud pada zaman Cambrian ketika hidupan marin pertama kali muncul dan bertebaran di laut dan muncul sebagai pemangsa di laut pada zaman Ordovician.

Nautilus secara umumnya sama dengan lain-lain Cephalopoda, kepala dan badannya bercantum, mempunyai insang dan alat sensor yang amat canggih. Sesungut nautilus tanpa penyedut teratur dalam dua lingkaran. Sebahagian sesungut mempunyai fungsi kemoderia dan sebahagian lagi digunakan untuk menangkap mangsa. Paruh digunakan untk mengoyak makanan, radulanya luas dan mempunyai sembilan gigi.

Struktur tulang tubuh luaran membentuk cangkerang berlingkar. Haiwan ini boleh menarik tubuhnya masuk ke dalam dan menutup sebahagian badan yang terkeluar dengan "tudung" lembut berupa lipatan dua sesungutnya.Bahagian dalam cangkerangnya diselaputi ibu mutiara dan kalis tekanan kecuali pada kedalaman 800 meter.

Bahagian dalam cangkerang terbahagi kepada ruang-ruang atau bilik berseksyen yang dikenali sebagai fragmokon yang terbahagi kepada bilik oleh septum. Semua bilik mempunyai lubang di tengah-tengah yang dipanggil sifunkel. Apabila semakin dewasa, ia akan berpindah ke bilik baharu yg lbh besar dan menutup bilik sebelumnya dengan lapisan ibu mutiara. Haiwan ini meninggalkan satu lubang ditengah-tengah septum seakan-akan menjadi penghubung antara biliknya.

Nautilus dikagumi kerana merupakan haiwan bercangkerang yang paling mudah bergerak. Pergerkan nautilus bersifat apungan, namun ia mampu bergerak laju menggunakan daya rejang jet untuk menuju ke suatu arah.

Nautilus adalah pemangsa dan memakan anak udang, ikan kecil dan haiwan krustasea yg ditangkap menggunakan sesungutnya. Bergantung pada had tenaga yang digunakan utk berenang, haiwan ini mampu hidup degan hanya makan sekali dalam tempoh sebulan.

Jangka hayat nautilus mencecah 20 tahun dan boleh dianggap yang terpanjang di kalangan Cephalopoda.

:. iLHaM .:

kenapa ilham mesti dtg waktu malam???
mungkin sbb ni masa utk mengimbas semula apa yg dah kite lakukan sepanjang hari???
atau mungkin jugak sbb waktu ni otak berada dlm keadaan yg agak rileks???

Apepun,sy rase nk beri komen sikit tentang "perniagaan-ukhwah-masa depan"
(semoga pengisian sy kali ni tak menyinggung mana2 pihak yg sy hormati...jika ya,maafkanlah...sesungguhnya yg baik dtg dr ALLAH n yg buruk dr klmhn diri sy sri)

1)perniagaan
Surah al-jumaat ayat 10, maksudnya :
Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi ( untuk uruskan urusan masing-masing ) dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah serta ingatlah akan Allah banyak-banyak ( dalam segala keadaan supaya kamu berjaya di dunia dan akhirat )
Ayat ini menjelaskan Allah tidak menghalang sesorang mencari sebanyak mana pun dari nikmat Allah s. w. t khususnya dalam perniagaan tetapi seharusnya tidak mengabaikan suruhan-Nya
Telah diterangkan dalam hadis bahawa terdapat sepuluh sumber rezeki yang Allah turunkan, sembilan dapadanya ialah dari berniaga. Manakala satu bahagian yang selebihnya dari sumber yang lain.

2)ukhwah
Islam adalah agama persaudaraan, perpaduan dan silaturrahim atau agama yang saling menghubungkan kasih sayang sesama Islam, saudara, keluarga dan juga sesama manusia. Islam agama yang mengatur manusia cara hidup yang terbaik, hidup bersaudara, bersilaturrahim dan bersefahaman.
Surah al-hujuraat ayat 10, maksudnya:
"Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu, dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat".
Salah satu cara mengeratkan ukhwah atau hubungan silaturrahim sesama manusia adalah memanggil saudara kita dengan panggilan yang baik-baik.Nurul Nadiah: Cahaya mulia/cahaya pemurah.Semoga Allah akan sentiasa menyayangi rakan-rakan yang sentiasa memanggil sy dgn nama yg baik-baik....amin.

3)masa depan
Bersama-samalah kita berusaha mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. Semoga kita sama-sama sentiasa berada di bawah naungan cinta ALLAH dan Rasul-nya...

Petikan dari buku "cuba try cinta Islam" oleh Abban Lo'baw....

Seindah-indah cinta
adalah cinta kepada
Penggenggam alam semesta...
kepada yang Maha Mencinta
yang tidak pernah putus cinta-Nya
yang kekal cinta-Nya
DIAlah ALLAH!

Saturday, 26 September 2009

:. Rose is a rose, even in space .:

photograph of rosette nebula taken by amateur astrophotoghraphers...Michael Petrasko and Muir Eveden, Arizona (space.com)

source : Quran Scientific

Bintang di langit mempunyai jangka hayat yang berakhir dengan pelbagai cara. Bagi bintang yang beratnya berganda-ganda dari matahari, kehancurannya melalui satu ledakan besar yg dikenali sbg supernova. Bagi kebanyakan bintang terutama yang beratnya tidak melebihi 2 kali ganda berat matahari, hayatnya berakhir dengan menjadi gumpalan gas berbentuk asap yang dikenali sbg planetary nebula.

Proses reaksi nuklear melibatkan pertukaran hidrogen menjadi helium di dalam bahagian bintang (core) mempengaruhi kestabilan dan sinaran cahaya sesuatu bintang. Selepas berbilion tahun, kehabisan hidrogen menyebabkan proses reaksi nuklear terhenti, bintang menjadi tidak stabil dan menyebabkan bahagian dalamnya menguncup dan menghasilkan suhu yang tinngi.

Suhunya mungkin meningkat daripada 15 ribu juta celsius kpd 100 ribu jta celcius dan pd ms itu, helium bercantum bg menghasilkan karbon dan oksigen. Akhirnya bahagian luar bintang bertukar menjadi gumpalan gas berbentuk asap san terus berpisah dr bhgn dlmnya.Dan tamatlah riwayat sebuah bintang.Apabila asap berinteraksi dengan foton ultra ungu ia mula bersinar dan lahirlah planetary nebula. Rupa planetary nebula adalah pelbagai dan salah satu darinya dalam bentuk bunga ros yang bersinar.

Surah ar rahman ayat 37, Allah berkata, "Maka apabila langit terbelah dan menjadi merah seperti mawar (ros) yang di(lumuri) minyak". Terjemahan berasaskan apa yg disebut oleh Said Hawa dalam tafsir al-Asas fi al Tafsir.

Ayat ini menceritakan mengenai langit yag sedang mengalami proses kehancuran berubah menjadi merah seumpama ros yang bersinar. Quran menyebut langit dan bumi dan memfokuskan mengenai objek2 dan bintang2.

Hampir kesemua ulama semasa metafsir ayat ini dan mengaitkannya dengan hari kiamat. Ayat quran ini menceritakan dengan jelas keadaan yang boleh dan mungkin berlaku apabila bintang2 melalui proses kehancuran pada hari kiamat nanti..Walau bagaimanapun, paling penting adalah ayat ini mengingatkan kita mengenai bencana hari kiamat semasa kehancuran berlaku di langit dan pada masa itu tidak ada sesiapa pun yang dapat membantu kita kecuali ALLAH.

:. LaGu faVoRitaS .:

:. aPe NaK JaDi .:

akhirnya berjaya jg m'update blog ni...mmg rindu nk menulis,tp dsebabkan kelengkapan yg selalu tak cukup ++++ nset sy yg lame rosak.....so,sy takde gmbr sgt utk di update.thanks to my lovely mum sbb sblm raye beria2 ajak beli new camera.love u!!so pasni sy akn rjn update =)
p/s:sy tak buang gmbr kt HK sbb tu kngn terindah sy.....(yg mmg gile travel...pntg dpt peluang)

skrg da kol 3 am...tp mate tak ngntok2 lg......excited sgt nk create new image for my blog ni agaknye...

before tdo,rutin harian la....mesti nk bc buku....tp ni mcm da tak larat.actually teringatbuku quran saintifik meneroka kecemerlangan Quran daripada teropong sains by dr danial zainal abidin

buku yg sgt bermanfaat...n mbuatkan sy hmpr menitiskan air mata...syukur ya ALLAH...kau hadiahkan seorg penulis utk aku sama2 berfikir tentang nikmat kurniaanmu.....syukur alhamdulillah...betapa aku rasa kerdil sbg hamba mu yg hina ini ya ALLAH.

n ptg td tgk dokumentari kt aosis...bencana tsunami d acheh...kesan slps 5 tahun....n terigt jugak subjek elektif islam n alam sekitar yg ustaz ajar mase kat umt dulu....

Surah ar-rum ayat 41, Allah menjelaskan, "Telah zahir kerosakan di darat dan di laut disebabkan tangan2 manusia supaya Allah timpakan ke atas mereka sebahagian akibat dari perbuatan mereka, semoga mereka kembali ke jalan yang benar.

Otak ni pun mula berfikir.......byk sgt kerosakan yg berlaku sehingga ALLAH turunkan bala tsunami sbg peringatan.....aku teringin nk berhijrah supaya aku menjadi insan yg lebih baik dr hari ke hari...insyaALLAH

Sunday, 26 July 2009

:. NeW HoBbY .:

Finally....
i update my blog =) ...after 2-3 month work hard to grow up my network
then i decided doing something extra.....em, how about a writer?????
look fantastic!LOL
dream.start from article.then,a book.JK ROWLING????maybe not as good as her
but, luckily...it's me!my own stail.....to express my feeling...then.
Live is very lovely...i appreciate all around me...people i hv.
family.my fwen.my network.my leader............all of u!tx a lot.really love u!!!!!!

Just to explore.....
new life begin every day.i still here....wit all of u
give my best for my team.....
for those who r always reject n hv bad impression...sorry guys, im not influenced!!!!

Thanks ALLAH!
coz gv this opportunity
i really changed!!!
n now,i always feel my life was different....
all good thinks will attract to me =)
just believe nadiah!!!!!!

Thursday, 15 January 2009

:. HoNg KoNg .:

Ni 1st place yg ktorg g kt hk.......lan kwai fong.smp hk,g hotel then trus cr mkn kt lan kwai fong...kire bkt bintang hk la ni

5 dara pingitan......bergaye tak?

Trem....adlh bas yg gune lektrik cam kat london.......kne gune octopus card

Dalam mtr....nk g terestrial (kowloon)

Kat ifc.....cantik sgt pemandangan kat sini.....pengambaran cite spiderman ade dbuat sktr sini (wkt pgmbrn tu elly ade d tmpt kejadian)

Bersantai sambil menikmati pemandangan yg luas terbentang

Ni kat stesen mtr....ktorg nk g causeway bay (nk g sogo,times square n etc......)

Ni partner elly dr hong kong.......olla!

After shopping......byk tak barang?Sume sy punye..hehehehe

TOGETHER WE ARE ONE!!!!so sweet

Ramai yg melintas....tlg bg laluan pd sy n azim please!!!!

Ni franchise yg david plg suke....(tak igt name-ssh nk sbut)....based on mango....sdp mkn wkt winter

makan dengan seleranya.....mango,mango n mango lagi!

tunggu bas utk g the peak

Kemuncak kesejukan...kitorg sempat lg nyanyi smtr tunggu light show hong kong

Akhirnye.......cantik sgt pemandangan hk d waktu malam.

Cousin alin blanje makan kt restoran arab.....mknn yg sgt best (makaroni+nasi+spagheti)

Berjaya Times Square kah????

Cabel car paling pyh dibina (discovery channel) sbb melintasi pulau...huhu....nyaris tak cecah air.fuh!

Kami menjerit sekuat ati dalam ni...........seronok bangat dong!

Buddha outdoor plg besar....pnt o nk g sini.hehehe

Maharaja Azim n Maharani Nadiah

Mickey Mouse besar.....

Tempat idaman sejak kecil....here we come!

Sy n Alin meniru gaye Daisy

Tak sedar ke diri da tue.....Astaghfirullah!

Depan Castle Disney....

Alice in wonderland....dalam castle.terpesona!

Pertunjukan bunga api yg sangat cantik...