Friday, 17 December 2010

:.Luv.:

Ish..hari ni hari yang berdebor-debor.....(wat suspen jek kan)
Bile mau jumpe orang yang kite suke-mesti la kan.........(wah,kenyataan panas apekah?)
-jangan salah faham ye...atas dasar keje jek pun...wahaha.Nadiah saje menggedik di entri kali ini.Jangan jeles!!!!


Sudah masenye ke Nadiah perlu buat keputusan lebih matang....asik tak nak pk jek. Calon-calon makin banyak dah ni.huahua
(tolong ye sape2...tolong bg nasihat kepade saye!-tunjuk jari ke diri ini dan tunduk malu-muke agak merah*blushing sikit2)
Doakan yang terbaik ye kawan-kawan..Doa dari korang amat2 dihargai
p/s : Sy mau cinta Allah dan Rasul dulu lebih dari cintakan manusia =)

:. MaRi Travel.:

Berdebor-debor pulak Nadiah, hari untuk ke Egypt dah makin dekat ni
Preparation nadiah baru buat 20% kot
Cousin Nadiah, Cik Pizah dah pesan kene bawak baju tebal2, sebab di Cairo dan Alexandria dah masuk musim winter
Nadiah cume ade 1 winter coat yg dulu beli ms nak g Hong Kong n 1 sweater kapas n mafla...boleh la!layanz...


Nak share dengan korang (preparation sebelum travel-ikut ape yang Nadiah selalu buat la..huhu.I bukan girly2 punye orang so biasenye tersangat la simple...bag luggage pun tak besar mane, cukup2 muat baju..bantal busuk tak main ha!)

1) Yang penting mesti la tau waktu perlepasan, jangan sampai terlepas pulak, sekarang ni aerotrain di klia masih under maintanance sampai bulan mac 2011, so kene bertolak awal la ye-3 jam sebelum departure.Jangan lupe juga utk alert perbezaan waktu di setiap negara yang dikunjungi.

2)Jangan lupe check suhu ye kawan-kawan kalau tak mati kutu kesejukan la sebab kebanyakan tempat tengah winter =)...n carilah pakaian yang bersesuaian, jangan terlalu pk nak cantik aje.

3)Waktu solat n kompas mesti sentiasa ade dalam hand carry. Jangan pulak sampai tak solat sebab terlalu sibuk sangat berjalan-jalan makan angin..hehe...solat je kat mane2 yang kite rs ade ruang

4) Currency penting bangat! Takut ternganga jek tengok orang shopping huhu (Ini pernah terjadi waktu 1st nadiah g oversea-waktu tu main redah je...dah la barang mahal!nadiah memang fail bab tawar menawar nih...

5)Jangan lupe survey tempat makan especially negara yang bukan negara Islam. Contoh macam kat Hong Kong...mahal gile!dah tu sane sini non-halal..kalau pergi sendiri (bukan under group i mean) memang perlu berhati2...bukan semua tempat boleh dipercayai tau

6)Nadiah paling tak tahan kalau tempat yang takde paip di dalam toiletnye...haih!kene prepare botol selalu di dalam bag masing2

7)Last sekali jangan lupe camera anda!!huahua...gambar wajib diambil sebanyak yang mungkin!!!dan mari mengupdate di blog atau fb masing2...ngehngeh

Friday, 10 December 2010

:. Malam Amal SeTulus Kaseh .:

Assalamualaikum kawan-kawan
Nampaknya nadiah amik masa yang agak lama jugak nak update blog ni
Jam dah menunjukkan angka 12.23 pagi mata tak ngantuk-ngantuk lagi, esok kena keje...

N nadiah actually baru bukak email
check-check dapat satu email dari muslim aid asia
tengok kan poster kat atas ni
~sebelum ni Maher Zain datang Malaysia atas jemputan Raudhatus Sakinah
tapi kali ni atas undangan Muslim Aid, IMC dan ESQ untuk dapatkan dana Rumah Titian Kaseh

Kalau sape tak kenal Rumah Titian Kaseh boleh refer entri nadiah sebelum ni-dulu nadiah pernah buat lawatan ke sana bersama company
Rumah ni diasaskan oleh Mak Pah.....no telefon 019-6455769

Objektif utama untuk program amal : Membantu Rumah Titian Kaseh (RTK) mendapatkan rumah baru.Harga sewa rumah yang naik mendadak memaksa warga titian kaseh keluar dari rumah besar dan sekarang tengah mencari dana untuk rumah penginapan baru. Dana diperlukan untuk membantu Rumah Titian Kaseh beli rumah sendiri. Rumah titian Kaseh ni lebih pada rumah perlindungan untuk mangsa dera, ibu tunggal yang jadi mangsa keganasan rumah tangga dan anak-anak yatim.

~~Kepada siapa-siapa yang nak membantu-nak pegi malam amal ni bolehlah menghubungi nombor kat atas ye
~~Kalau nak membantu Rumah Titian Kaseh bolehlah menghubungi Mak Pah ye

*Actually masa nak beraktifan menjadi sukarelawan seperti dahulu kala amat terhad sekarang. I really miss d moment....

Tuesday, 30 November 2010

:. KePeNataN.:

Wah...sekarang asik balik lambat je keje...
Too many work to do.huhu (ramai orang kate itu adelah alasan semata2)
Nadiah tak tipu tau.......
Dah lame tak updateblog membuatkan nadiah rase sakit + senak kepale..hihi
Menulis itu merupakan satu hobi dan kepusan yang tak ternilai harganya pada kehidupan nadiah.
Em....akhir2 ni bila asik layan lagu2 maher zain, genius aulad n sami yusuf perjalanan cyberjaya-cheras, cheras-cyberjaya setiap hari, menimbulkan idea baru yang mana nadiah akan usahakan menulis buku tarbiah remaja n hantar pada editor mane2 la....sekarang dah ade link sikit2 tau!jangan jeles....=)
~penerbitannye belum tentu lagi kan...at least cube ma!

Kawan2 doakan nadiah lulus exam kpli (if ade rezeki....)

Monday, 15 November 2010

:. SeDih .:

Sedihnye tak dapat g majlis tunang Suria or wedding Pzah n Anal
Sangat banyak keje yang perlu dibuat + cuti tiada...
Even cuti raye aji pun sehari je, ok!
Sedih jugak sebab tak jadi ke bali, bawak atok n nana jenjalan....
InsyaAllah tahun depan, if ada rezki lebih nadiah, ayah, nana, atok, umi maybe ke bandung...jenjalan =)
Even keje nadiah sekarang ni amat seronok....tp nadiah rindu juga pada bidang sendiri.hihi
(seolah-olahnya macam nadiah tak bersyukur pulak dengan rezki yang ada kan?)
Jauh...sekali. Sangat2 la bersyukur sebenarnya, doa nadiah banyak yang termakbul, impian pun banyak yang tercapai
Tapi hopefully nadiah ada chance untuk capai cita2 yang menggunug tinggi....amin
Doakan nadiah dapat yang terbaik ye kawan2....terbaik dalam segala segi
thanks...........
Really miss kawan2 lama...hope korang semua diberkati Allah selalu

luv,
NADIAH

:. will JalaN2 aGain .:

yeay....bulan 12
Nadiah akan berjalan2 sambil bekerje
hihi...ke bekerje sambil berjalan2?
ke Singapore and Egypt =)
Hopefully evrythng gonna be fine.....
(really dream comes true....pada sesiapa yang pernah perasan entri nadiah sebelum ni-lame sudah!)

Sunday, 24 October 2010

:. SeKitar Hong Kong + Shenzen .:

Topik yang sangat la susah Nadiah nak cerita
5 hari di Hong Kong Shenzen terlalu la banyak gambar untuk di upload...huhu

16 Okt 2010
Seawal 6.30 a.m da ade di KLIA
Flight bergerak ke Hong Kong pukul 9.20am dan sampai pukul 1.20p.m
Sampai2 je...terus solat di airport, then pergi ke citygate...shopping2


after da penat, check in hotel then ke Islamic Centre untuk dinner =)


Meneruskan usaha shopping di Ladies market, Mong Kok....huahua


17 Okt 2010

Pagi-pagi Nadiah da turun bfast di cafe hotel

Makanan memang banyak la yang tak halal, tapi kena la pandai2 dan tawakal. Nadiah just makan corn flakes + susu dan apple juice je pagi tu


Masa yang ditunggu-tunggu...Let's party in Hong Kong Disneyland...hehe (banyak sgt gmbor...nadiah letak sikit2 je la ye)


Ni depan..it's a small world...sangat2 best even kali ni da kali kedua nadiah masuk =P
~Bercerita pasal Disneyland memang syok tak hengat
Wan yang dah berusia 69 tahun siap ajak nadiah naik space mountain lagi...(lg extreme dr roller coaster di times square or genting tau)
Nadiah da tepuk2 wan kat sebelah...lek je die. (cuak tau...takut pape jadi, Nadiah jugak susah ati nanti)
Da turun....
"Impian wan naik roller coaster tercapai...boleh cite kat adik kat kg nnt."
~~wah..nadiah sgt kagum!

i love cindarella

Nadiah bersama Donald n Daisy....waktu ni Disneyland ade hollowen night...tu sbb tema baju diorg agk pelik

3D yang best.......siap keluar air, angin...ade bau pie lagi


dah lame tau nak naik kude ni

Memang tak puas round disneyland...rs satu hari tak cukup. Disneyland terbahagi pada 3 : Tomorrow land, Fantasy land n adventure land.

Ni pulak gmbar2 holloween parade.....n time firework




18 Okt 2010

Hari last di Hong Kong...sebelah petang akan berangkat ke Shenzen
Seharian city tour Hong Kong; betul2 syok...

Ni jewellery factory Jackie Chan

Fatin @baby yang sangat cute n nottie

Bersiar2 di Golden Bauhinia-tempat bersejarah di HK
Kenape nadiah nmpak cm kelakar..huhu. Cantik pemandangan kat Golden Bauhinia ni

Kami meneruskan perjalanan ke Victoria Peak....n semua pun masuk ke Madame Tussaud =)


Tengok...pendeknye Nadiah!wa....tak dpt jd pelakon la cenggini 

With Lady D yang sangat cantik
Harga sebuah patung HKD1million ++.....tengok!nk pilih anak mate pun susah tau
Lunch di Islamic Centre + solat......bagus orang Indonesia di HK, selalu buat usrah
Sekitar Repulse Bay...(pantai d malaysia lg cantik, ok!)
Mari naik sampan di Aberdeen little Hong kong
Restoran terapung yang famous
Dalam pukul 5, kami meneruskan perjalanan ke Shenzen......
Selepas selesai segala sekatan imigresen, terus dinner (sedap bangat!!like...) n check in hotel

Restoran Muslim, Shenzen

19 Okt 2010

Tak puas jalan2 di Shenzen, sebetulnye sehari je kami berjalan2 di sane
Besar sangat Window of the world n Splendid of China ni....

Window of the World
Window of the world ni actually menempatkan semua tempat2 menarik seluruh dunia....ada Eiffel tower, Angkor wat, Pyramid n Sphinx...byk lagi la. Kalau nak tau, kene la pegi sendiri ;)

Niagara waterfall

Ni kat Splendid of China

Pemandangan yang sangat cantik

Very colorful show
Very interesting experience....
Seronok + sangat penat

20 Okt 2010

Balik Malaysia...yeah!
kami naik feri dari terminal feri Shenzen ke Hong Kong international airport
Tak sempat nak tido, tengok2 da sampai Hong Kong...huhu (perjalanan feri tak lame pun...cume nak check in, urusan imigresen je yg makan mase actually)


Flight berlepas pukul 3.15pm dan sampai KLIA pukul 7 pm

~~Nothing much i can say..
Syukur...semuanya berjalan dengan lancar. Rasa sedih je bile last day nak tinggalkan semua kenangan n group member
Semoga bejumpa lagi satu hari nanti, InsyaAllah
Thanks Allah for the really sweet memory there.

Thursday, 21 October 2010

:.i'm BaCk.:

Nadiah baru balik dari Hong Kong n Shenzen....
gmr2 n story will update later...penat bangat
hihi

Wednesday, 13 October 2010

Alangkah Indahnya Hidup Ini - Raihan

:. cOnGrATS.:

Congrats to Nadiah for-my 2nd convocation...huhu
(Nadiah berangan-mesti la sgt2 nak konvo lg)

Actually congrats to my dearie brotha for the struggling-bukan senang nk dpt degree di UPNM nih.kunun (angah mmg selalu berkate begitu)
Jubah diorg huduh,kan (sori kutuk..huahua)

Umi n ayah bangge la tuh anak die ade sorang pegawai tentere
~Nadiah sangatlah tak boleh dibanggakan =(
huhu

Tuesday, 12 October 2010

: GeramNye.:

Internet terlalu slow
Bukak blog tak lepas-lepas
Nak update tak sempat-sempat
Ape ni? makin lambat sangat
Geram dengan CELCOM BRODBAND nih
~ketuk kepale sendiri =P

Monday, 4 October 2010

:.BeRdeBoR.:

Berdebor
16-20 Okt ni
Nak ke Hong Kong again....+ Shenzen
even da penah g HK...but ths time totally differ
~CHAIYOK2 to Nadiah =)

:. NaDiaH SeDih .:

Sedih bukan sebab rs nak sedih atau masalah yang menimpa-nimpa
tp Nadiah sedih sgt tengok teater Tun Mahathir the Musical...wa!

Memang Nadiah sangat mengagumi Tun Mahathir
even memang kat umah pun Nadiah ade simpan bibliografi beliau...
~kalau nak tau Nadiah memang la sgt suke sejarah, bibliografi Tun Abdul Razak pun one of my favourite book la bolih dikatekan....cewah!Nadiah kunun2 agak patriotik.....persetankan org nak kate ape, tp itulah yg Nadiah sgt suke

Bab Tun Mahathir kecik2 jual belon kat depan rumah pun Nadiah da nangis (pdhl actually scene ni sgt best...dan  org di kiri n kanan bergembire, tp Nadiah da kuaq ayak mata!)

Actually bukan sedih ape....just touching, seseorang yang berjaya memang selalunya ms kecik da membiasakan diri utk menempuhi dugaan hidup, kan!itu sgt terserlah pd kebanyakan pemimpin2 negara dan pemimpin2 agama =)

~Even org paper kate part2 Tun Mahathir da masuk politik, part yg busan
tp Nadiah tak rs pun itu adelah busan.......takde satu saat pun Nadiah rs nak terngantuk.huhu

Kesimpulannye....sebuah teater yg hebat!bagus utk memberi satu penghormatan pd mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir atas jasa2 yang beliau telah curahkan
Nadiah sgt kagum krn beliau adlh seorg pemikir bangsa yang sangat peka pd jatuh bangun bgsnya

SYABAS.........

p/s: Nadiah paling sedih part Tun nak letak jwtn....sobsob

Saturday, 2 October 2010

:. Ape JadI PaDa NaDiah?.:

Setelah hampir 2 minggu nadiah diserang alergic
~perasan after pg open house di rumah bos....
Merah2 masih tak surut-surut
Then baru Nadiah terperasan Nadiah sudah kurang selera makan.....
da abis puase 6...then asik rs mcm tak selera even perut selalu lapar.
hihi
n arini nk kuar tengok teater Tun Mahathir
hopefully enjoy =)

Thursday, 30 September 2010

:. I LikE This .:

I like this photo
Really Much!!!!!
Love both of u
Friendship never end
like...like...like... 
-lol-

Monday, 13 September 2010

:. Kata2 HikMah .:

Rabiatul Adawiyah : “Cintakan manusia itu tidak mewujudkan kabahagian yang hakiki untuk seorang insan dan ia tidak kekal abadi kerana manusia itu sering membuatkan seseorang kecewa, gagal, merasa terseksa. Oleh itu, tiada suatu cinta pun yang dapat membuahkan kebahagian dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta kepada pencipta manusia itu sendiri…”

:. PiliHan NaDiah .:

Finally nadiah dapat abiskan buku ini
really intersting...
before ade yang tanye nadiah, ape kaitan yahudi dan iluminati...semuanya ade terjawab dalam buku ni
(minta maaf, x dpt huraikan sepenuhnya di sini....sblm ni nadiah pnh ckp, nadiah takut nk bercerita byk mengenai isu ini wlaupun nadiah mmg mkaji......sbb semuanya mestilah dirujuk pada kitab2 yang sahih sumbernya)

dalam buku ni jugak ade diterangkan tentang hukum pengebom berani mati- berdasarkn fatwa ulama islam
dan juga senarai2 brgn A.S yang diboikot oleh para ulama

~ nadiah amik sikit senarai utk dikongsi...

dan nak share jugak beberapa pemimpin dunia yang sangat pandai melobi Israel

~kesimpulannya...jangan biarkan kita dipimpin oleh orang2 yang bukan beragama islam....yang islam pun, biarlah orang yang betul2 mengerti agama.......

dan nadiah sangat tertarik dengan sajak ini

Jihad Boikot

Wahai sudaraku,
Tahukah kamu semua!
Yahudi itu tidak sekuat mana,
Ia bangsa pengecut,
Hatinya amat penakut,
Dibongkar Allah dalam al-Quran,
Jihadmu cukup menggentarkan.

Namun,
Hari ini ia berkuasa,
Kenapa?
Kerana ia kaya-raya
Produknya menguasai dunia,
Ditaja pula kuasa besar Amerika,
Bantuan berjuta dolar,
Bebas memiliki senjata.

Saudaraku,
Kamu membeli produk Yahudi,
Kamu menyokong mereka,
Kamu memberikan mereka dolar,
Kamu memberikan mereka kekuatan,
Dengan rasa bangga,
Tanpa rasa bersalah.

Kamu menciptakan seribu alasan,
Kau akan lapar,
Kau akan kebulur,
Kau tidak maju,
Kau akan susah,
Kau hilang pekerjaan,
Tanpa produk mereka,
Cukuplah!

Kau beralasan lagi,
KFC tak sokong Yahudi,
Nestle tak ada kaitan,
Mudahnya kau percaya,
Pada diayah mereka,
Tanpa sebarang siasatan,
Tidakkah kau percaya,
Pada fatwa para ulama,
Yang berhukum dengan kajian,
Cukuplah!

Inilah jihad saudaraku,
Tiada jihad tanpa pengorbanan,
Tiada jihad tanpa kesudahan,
Usah bergantung pada produk Yahudi,
Bangkitlah berdikari,
Buktikan produk muslim lebih berkualiti.

Ingatlah hari kebangkitan,
Allah pasti menyoal,
Di mana perjuangan kamu?
Di mana maruah kamu?
Di mana sumbangan kamu?
Di mana persaudaraan kamu?
Untuk saudaramu di Gaza.

Tidakkah ada sedikit simpati?
Tidakkah ada rasa belas kasihan?
Tidakkah ada semangat ukhuwah?
Tidakkah ada rasa ingin menolong?
Jika tiada,
Masih adakah simpati Allah buatmu nanti?

Tidak keterlaluan kukatakan,
Duitmulah sumber kekuatan Yahudi,
Kamulah yang memberi mereka senjata,
Kamulah yang menyokong mereka,
Kamulah yang membunuh saudaramu,
Kamulah yang membuat saudaramu derita,
Duitmu tersalur ke peluru Yahudi.

Ingatlah saudaraku,
Allah SWT Maha Adil,
Kamu pasti akan disoal,
Kamu pasti akan dihisab,
Atas setiap yang kamu belanjakan,
Meskipun hanya untuk Kit Kat, Nestle.

Kamu mungkin tidak mampu,
Berjuang di medan perang,
Mengangkat senjata,
Berkonfrontasi dengan si zalim,
Mengelak percikan api,
Mendegar dentuman bom,
Melihat aliran darah,
Habis?
Apa yang kau mampu?

Tanganmu mampu dan berkuasa,
Memboikot barangan mereka,
Sebagai tanda perjuanganmu,
Seiring jihad saudaramu,
Meninggikan kalam Allah dan Rasul.
Ayuh,boikot Yahudi!

Dr. Farhan Hadi Mohd Taib
Hospital Selayang
29 Januari 2009

Tengoklah peta palestin dari 1946 hingga 2008


Yahudi da hampir dapat takluk keseluruhan Palestin
~doakan semoga saudara kita di sana tabah menghadapi segala ujian dan semoga Islam beroleh kemenangan secepatnya..amin.
~jangan lupe juge untuk selalu baca dan amalkan surah al-kahfi untuk elakkan fitnah dajjal.

:. YeAH RAya .:

Raye memang syok bile semua sanak saudara berkumpul
tapi kurang syok sebab nadiah punye cuti raye just 5 hari jek

 raye pertame.....raihan perasan nsem
dik yah bajet comel...sape2 berkenan sile cntct sy ye...wahaha

 raihan dan nana yang suke bergaduh

hihi.....boleh pilih sape yang berkenan kecuali si baju ijau ye

raihan kate : uniknye bunge ni!-bunge ni di ambil d kubur...ms lawat kubur arwah wan

rombongan meminang.......

kat rumah mak lang timah, senawang

 muke budak2 yang lapor
~SELAMAT HARI RAYA SEMUA~