Wednesday, 30 June 2010

:. nameNye MeOw .:


balik keje semalam....tgk induk n abg jamal kalut2 pegang kucing nk masukkan dalam kete
nadiah : oit...nk bawak anak g jenjalan ke?
induk : Kak Yong, ko tlg bawak kucing ni g klinik haiwan ngn abg Jamal.....
nadiah : ei...org tak sembahyang asar lagi la...
induk : g la cepat!!!!

walaupun nadiah selalu je dengki kat kucing tu....dgn menjentik die n tak bg die dok kat sofa-nadiah yg akan duduk kat sofa tu..hakhak
kdg2 lbh dr baby...nk mkn sedap2, nk tdo atas tilam atau sofa, wkt org nk mandi tu jugak la die sibuk nak masuk bilik air minum air....geram jek!
Da la sblm ni asik ***** je kat bilik nadiah....nasib la sy ni bersabar!

da siap solat sume, g jugak la anta die...masukkan die dlm kotak "kao bleach"
n kitorg pun redah la ujan yg sgt lebat.
abg jamal : special ye ko kucing...siap cr klinik ni ha!
kitorg pun google cr klinik haiwan bdekatan.......terdekat kat jalan rahang

nadiah : tu ha!klinik haiwan..
abg jamal : tutup!kite g kat senawang jek la.....
then smpai kat senawang....also tutup!!!bukak balik kol 8.wkt kitorg smpai da kol 7

nadiah : eh....kedai char kueh teow la (van bergerak...)
abg jamal : jom!
n kesudahannye...tak sedap sgt la!tak pekat..n tbe2 rindu nk mkn char kueh teow van kat2 um tu pulak..sedapnye.Mija..ko dgr tak?aku rindu nk mkn kat situ....aku dtg um, blanje!hakhak

Lambat sgt Dr vet tu dtg...n nadiah g la solat maghrib jap kat petronas bdekatan
balik solat....
ternmpak 1 family tgh tgg gak...kucing die demam tak mkn langsung, asik melepet jek....(tomei-pakai jersi spain)
mak cik : lambat eh hai dr ni..
nadiah : tu la, kate kol 8
nak cik : lmbt na ni, kucing da tak larat da ni....
abg jamal : still ade harapan ke kucing ni...
mak cik tu, anak n wan eh pun golak2 yo
nadiah : Ish mane Dr ni, kucing da tahap nk masuk icu ni....(smbl tekan loceng byk2 kali)

Setelah berpuluh minit menunggu finally dpt jugak kucing d bwk masuk
mak cik kaunter : Sape nk register kucing tadi
abg jamal pun blari2 anak
mak cik kaunter : sape name kucing ni
abg jamal : alamak tak tau la...ni kucing dtg2 kat rumah
mak cik kaunter : eh..mesti kene ade namo, kang tak dpek chck kang....
dr jauh..nadiah : meow namo eh

Ok..then Dr pun pekse meow
ganas gile!!!Dr cukur bulu kat tempat kaki die kt tmpt bnanah tu...Dr kate kene die bergaduh
then dr bg die mkn antibiotik n cucuk meow...
siap borak lg ngn Dr n kebetulan bile cite2....dr kenal lecturer ms kat UMT dulu, Dr Najiah (same2 kat UPM)
Dr : dulu Najiah tu tak pndg saye...maklumla org ade rupe.kitorg ni mat motor je..die wkt tu da ade kete...(huhu...klaka igt2 balik kngn kat kampus, mcm2...)

da siap sume....tbe mase utk membayar....kosnye RM45..k
balik umah...
induk : camane kucing?
abg jamal : tak dpat diselamatkan..kaki kene potong!
induk : ye ke....siannye..ala, nape camtu
nadiah : ko la lambat anta g klinik
then bile da tengok2.....induk : tipu!!!
nadiah : nah amik resit, mahal tau tak..kalahkan org pulak. 
induk : bape?
abg Jamal : RM45
kuar dr bilik...Paksu : Kucing!!!!!ko bayar...
MOTIFF ???

Tuesday, 29 June 2010

:. DUGaaN2 .:

Ari selasa memang menguji kesabaran bile......
8.00am (29/06/2010)
beep.....msg dr induk : "Yong, nak g beli nasil lemak tak?"
nadiah reply : ok...jap

then after siap2 pakai office attire,makeup skt2 je ye....keluar panaskan enjin kete

induk : ei...byk nye **** burung..ko tak yah la parking kat bwh pokok ni lagi
nadiah : ye la! (agak bengang dlm ati sbb nk kene cuci segala najis tuh)

then da siap beli sume....amik brg dlm umah, letak barang kat tmpt duduk blkg belah kiri....
(ltk sekali sume ye, kunci kete...nset...duit+lesen+ic....makanan....telekung)
tolak pintu kete (tak perasan terkuat)....dam!
then cepat2 bukak paip n penuhkan baldi......teeeeeeet teeeeet
sudah!!!kete nadiah da auto lock....hah?

induk!!!!!!
induk pun lari2 nih smbl betulkan tudung, nk g kelas motor
kete terkunci....sume brg kat dalam....wa!!!!!
induk : ko ade kunci spare tak?
nadiah : ade, tp kat umah cyber...haha.smpt gelak, tuh!
induk : bengong!

induk call paksu, kwn paksu yg mekanik tak dpt dtg lak sbb ayah die masuk IJN
induk : induk kene g kelas ni.........
nadiah : ye lah...(sgt pasrah,ok!)

dok pk nk redah je naik kete.....atau motor after induk balik, wlaupun lesen tiada d tangan
nadiah : abg jamal, pinjam kete kancil!!!nk g keje ni....saga da terlock!(abg jamal kebetulan cuti...so rs mcm ade harapan la kunun)
induk : byk la ko...ko da parking kete ko baik punye depan umah, mane kancil leh kuar!!!!(wah smpt lg tegur even kalut nk g kelas)
nadiah : argh...benci!tak leh nak buat ape la...nk bg tau ofis tak dpt dtg keje pun, tak igt no

n nadiah mengisi ms dgn mbace je aritu......wkt nk tdo terbace la tahzan, kalau dtmpa musibah bc la astaghfirullah sbyk 1000x
then nadiah bace lbh kurang ke-150 kali terus terlelap
induk : Yong.....paksu kat ipoh lg.tp ptg kang die lalu cyber, nk soh amik kunci spare kat umah tak?
nadiah yg mamai : boleh gak...............terus tdo balik.haha

~~n kesudahannye......pukul 10.30pm br paksu smpai umah n bg kunci
paksu : ko tak bg tau ayah ko ke yong?
nadiah : tak.....takut ayah marah
paksu : ayah ko marah sbb tak bg tau.....
abg jamal : ade gak tak balik umah sebulan budak ni kang...haha
nadiah : huhu...time kasih!

then baru la dpt msg alyn bg tau nape tak dpt dtg keje....haha.Sekian.......

Sunday, 27 June 2010

:. Cool Jumper Contest (Jumping & win!) .:

Ok fine!Cik Shamiza tag me to join ths contest....
comel sungguh contest ni...huhu.
(Haish...nadiah tak byk la pulak koleksi even suke jugak lompat)

Terms and regulations:
  1. Rakamkan sebarang gambar anda atau bersama kawan2 dengan aksi lompat yang paling cool.
  2. Gambar yang diedit secara sederhana atau yang unedited juga diterima.
  3. Be my follower --> Nina Aman
  4. Repost entri ini di blog2 anda dan tag 4 kawan.
  5. 2 foto dengan aksi lompatan paling cool akan disiarkan di blog saya dan berpeluang menerima hadiah menarik.
  6. Tarikh tutup: 4 JULAI 2010
Setelah penat mencari gmbr lompat2...then nadiah terjumpe ths 2 photos......
(ok tak ek?takde yg lain da la....byk spt tak sedia nk lompat je..hakhak)

nadiah n kawan2 di Ruin of St. Paul,Macau.......cool! =)

Setelah penat mendaki Bukit Broga.....(tp nmpknye gmbr nadiah terlindung sikit ni)

Then mesti la nadiah nak tag kawan2 iaitu

alyn 
(alyn...anda sudah d tag)
(jom qyla.......huhu)
(even jenn sakit lg..boleh tak jenn?huhu)
(tp nmpknye slps bergelar isteri org...boleh ke?)

Saturday, 26 June 2010

:. MeNgaPa MeNGeluH .:

Source : Petikan dari artikel iluvislam
(Nadiah suke sgt artikel ni n kat sini nk sgt share ngn korg sume...)

Kita selalu bertanya dan al-Quran telah menjawabnya

Kita bertanya : Kenapa aku diuji?

Quran menjawab : "Apakah manusia itu  mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan. "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta". (Surah al-Ankabut : 2-3)

Kita bertanya : Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab : " Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah al-Baqarah :216)

Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab : "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Surah al-Baqarah : 286)

Kita bertanya : Kenapa kita rasa kecewa?

Quran menjawab : "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Ali-Imran : 139)

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab : "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk." (Surah al-Baqarah : 45)

Kita bertanya : Kepada siapa harus aku berharap?

Quran menjawab : "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadaNya aku bertawakal." (Surah at-Taubah : 129)

Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab : "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka." (Surat at-Taubah : 111)

Kita berkata : Aku sedih!

Quran menjawab : "Dan demikianlah keadaan hari-hari (kejayaan dan kesedihan) kami pergilirkan di antara manusia (supaya menjadi pengajaran)." (Surah Ali-Imran : 140)

Kita berkata : Aku tak tahan!

Quran menjawab : "...dan janganlah kamu berputus asa dengan rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Surah Yusuf : 87)

Kita bertanya : Sampai bilakah aku akan merana begini?

Quran menjawab : "Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." (Surah al-Insyirah : 5-6)

Orang yang paling kuat sebenarnya adalah orang yang sabar. Tanpa kesabaran yang ditunjangi akal waras dan iman kental, kita pasti tidak akan bangkit apabila menerima pukulan takdir. Walhal sesuatu bala itu juga nikmat buat kita, hambanya. Tegal di sebalik musibah yang menimpa, jarang sekali kita mengintai hikmahnya.

Ayat Seribu Dinar

"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah at-Talaq : 2-3)   

Monday, 21 June 2010

:. NaSihaT aTok ku .:

Wah nampaknye kepenatan ari ahad aritu masihlah terasa...ngntuk yg tak habis2 + ade lah jugak rase sengal2 muscle ni....
Ahad yang penuh mencabar bile nadiah sorang kene drive.....dari seremban balik pasoh3 amik atok, then singgah senawang amik maklang,zila,arip n remy....then g pulak ke kota warisan, singgah cyber...then balik ke senawang, gi pasoh 3 then balik ke seremban semula.....
(wah...hebat!nadiah takkan benarkan induk jd co-pilot sebelum die dpt lesen P.huhu....)

Tujuan utama nye cume nak melawat Pak Lang yg masih menjalani latihan kt Kota Warisan
N paling best adelah bile perjalanan balik ke Pasoh 3...asik becerite je ngan atok
macam2 la yg diborakkan....(Bile borak dgn atok mestila dpt sgt byk ilmu2 pntg yg djadikan bekalan hidup)

Atok nadiah pesan.....walau ape pun la musibah yang jadi kat kita...misalnye anak yang da diberi bekalan hidup jadi rosak, atau kite kene penyakit yang boleh bawak maut.......bawak2 la bersabar dan bertaubat.
Sesungguhnya segala yang kita ada arini semua nya pinjaman dr Allah waima anak sekalipun
Kalau ade segala musibah yang melanda, bertaubat n igt segala kesalahn2 yg kita da buat.....Yang paling penting sekali....jangan tinggalkan solat 5 waktu dan buatlah solat sunat setakat yang kita mampu.Sebolehnya jangan tinggalkan solat dhuha, n tahajud atleast 2 rakaat n disertai solat sunat witir.....n bacalah Al-Quran setiap hari sekurang2nya 50 ayat...

If kita amalkan semua tu insyaAllah syaitan tak akan berani ganggu kita n akan terhindar lah kita dr penyakit2 saka...(maklumlah org melayu dulu2 mmg kuat blajar ilmu2 batin ni....even family nadiah pun ade.that's why atok sgt tekankan jgn tggl solat n kene bc al-quran)

Demi Matahari

Wednesday, 16 June 2010

:. TraVel .:

Wah......tengok balik gmbr2 ms kat Macau n Hong Kong dulu (actually nk arrange gmbr2 yg bertaburan kt fb tuh)....i just wanna say.......
                      I Miss Travelling...really miss the moment!!
it's not about suke2 bjalan2....its more about experience.......n nadiah sgt la rindukan saat2 itu. =)

Planning nadiah for ths year 1) Egypt  2) Kemboja
n of course i must do really crazy work.......haha.bhempas pulas mengumpul duit!n bhabis tenaga......fighting!


walaupun utk ke Egypt is somethng dreams comes true tp at least nadiah mencuba....
n kemboja is all about volunteering n kerja2 amal....utk sdkhkan daging2 korban pd msyrk tislam-miskin d kemboja, under yayasan SALAM Malaysia....dan itu akn mbuatkan nadiah tak menyambut raya aidiladha bersama keluarga......huhu 
~kene mengumpul duit krn anda tidak dsponsor...(korg igt volunteer byk duit ke?semuanya mestila ikhlas...name pun SUKARELAwan......kan.yg pntg ati puas boleh mbantu mane2 yg perlu)
n harap sgt nadiah boleh bg name kat yayasan SALAM scpt mungkin (it's dpnds on my budget..but i will work hard.nk pg jugak!)

(Sape2 yg ingin lakukan KORBAN utk aidiladha ni silelah.....if nk nadiah tlg,boleh juge!nadiah akn bg pd yayasan SALAM terus...name n payment,i.Allah)

Dengan keadaan sekarang mmglah nadiah tak.mampu...but i believe.......usaha+tawakal=u will get atas izin Allah juge....
Hopefully, segala planning akan bjalan dgn lancarnye...amin
Give me the way,ya Allah...

Sunday, 13 June 2010

:. BaNyak BeRjalan......Luas PemAnDangan .:

Assalamualaikum......
wah nampaknye ujung minggu lepas nadiah isi dengan menghadiri wedding rakan2 lg......after sblmnye ke muor beramai2..(takde gmbr..wa!sy tak dpt mengupdate..hi)

Pn Wahid yang chantek suda kawen!kami yg kurang chantek pd hari tersebut bila mau kawin?haha.....
Punyela jauh Semanggol nih...harus la nadiah bergambar kat kg pn Wahid......(nadiah sgt2 suke kg ini...sbb ade sawah)
Then Cik Shima n Cik Fikriah pun ckp....ang kene cr org sini nadia!
Setelah berpikir....baik!sy setuju...
Pantas...nadiah mule berpikir2 n mbuat listing kenalan2 yg dok kat perak utara n kedah!wakaka

Da puas menunggu Pn Wahid yg asik tak sedar kewujudan kitorg...(En. Azman lbh alert k)...Cik Fikriah ajak g umah kakak die kat Kulim....kami berdue pun......mari!

Malam tu kami pun dblanje oleh kakak n abg ipar Cik Fikriah...thanks utk mknn yg sedap itu....n then terus menaiki "kude" ke nite market kt feringgi

ni hasil tgkpn nadiah kat nite market...cermin odonata-order bg dragon fly berharge rm10.
tu pun ats paksaan Cik Shima...(taula die dak Bio-D.....ko identify sendiri genus n spesis nye..huh: nadiah ckp dlm ati)haha.....kunun tgk cermin ni akn igt die selalu la tuh! =P

then kitorg balik la ke kl keesokan arinye (ahad) n smpai2 je kat umah (dlm 4.30pm).....nadiah buat pape yg patut n terus tdo, kemudian bangun dlm kol 7

Umi nadiah:Long...bangun!teman umi n kak cik tangok teater...umi tak tao jalan
wa!!!(nadiah terkulat2 terus bangun.....mandi,siap2,solat terus gerak ke dewan panggung bandaraya)
terus membebel...awat (tgk..tgh practise ckp kedah...haha) tak kejut awal2....wah.sgt kalut!

muke tak sedie...ni main sauk je sume bende nih.....
n seperti biase..umi n nana sgt la sensitip tgk teater.umi siap nangis2 la bagai feeling sgt.yg nadiah asik menahan ngantuk je.Penat ma!!!!!!!

Umi nadiah yg feeling sgt tgk teater!adohai.......n umi sgt thibur la sbb wkt extra turn setiap babak je, ade psembahan lagu2 lame..nadiah,sgt la rs mau tdoq sbb tak larat da.

Tapi takpe la sbb akhirnye nadiah dpt bf baru!hahaha........(x tao la ni org utara ke tak sbb tak sempat nk borak2 sgt)