Thursday, 29 December 2011

:. I Believe .:

When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

I believe I believe, I believe I believe

Tuesday, 20 December 2011

:. Rs Separuh Nyawa .:

Pernah rs mcm separuh nyawa?
Nadiah separuh nyawa....BILA

assignment tak siap2

thesis writing chapter 1,2,3 tak buat lagi

tibe2 dapat lebih byk tugasan memerlukan perbincangan dalam kumpulan

report tree evaluation yang sangat complex perlu dihantar

kerja di lab sangat banyak

duit YNS tak masuk2 lagi even nadiah dah submit borang perjanjian sebulan 1/2 yang lepas. YNS kate dah hntr pd bendahari UKM. bhgn kewangan pelajar ckp tak dpt pape lagi.

result MARA problem....1st check : awak tak submit borang online (pdhl nadiah dh submit n siap print borang semua lagi); 2nd check : sbnrnye transkrip akademik awak yang takde....pdhl nadiah sgt2 yakin transkrip tu memang dh dhantar...2 lagi kwn nadiah pun MARA kate takde transkrip padahal nadiah check kwn punye ade n nadiah tertengok ponter die lagi sbb nadiah yg tlg dptkn pengesahan dr lecturer utk die.

~~Ya Allah......nadiah sangat2 sengkek sekarang ni. sangat!

balik rumah malam tadi, umi marah2 sbb nadiah ade buat salah.

EXAM tinggal seminggu je lagi......(tak sempat sangat nak study!!!keje sangat2 banyak)

YA ALLAH...nadiah rs sangat2 nak nangis n sgt2 tension
besarnya dugaan.....mcm mana lagi nak positifkan diri??air mata pun tak mampu nak keluar!!!
*buntu*

semoga Allah memberi jalan keluar secepat mungkin

Sunday, 18 December 2011

:. konflik : TUDUNG vs tudung.:

Assalamualaikum....

Isu ni memang jadi konflik nadiah n 2,3 orang kawan
Actually kisahnye bile nadiah di tanye tentang ciri2 lelaki yang diingini (cewah, ayat nak power kan!)
jawapan nadiah
...imam muda!-huhu
then ade la konflik nye sbb nadiah rs ust atau imam muda for sure akan reject nadiah-yakni saya sendiri
sebabnye sy adelah orang biase2 sahaje....(tidak bertudung labuh maupun berjubah atau berbaju kurung atau berbaju labuh setiap masa)..

Then kak K (coursemate) kate.......ade jugak ust yang nak orang biasa2 je....n bila kahwin nnt dia akan membimbing isteri menuju rumah tangga yang mawaddah wa rahmah (huhu...ni modifikasi ayat kak K yg nadiah buat)-utk pengetahuan, husband kak K adelah seorg ust.

~~then seorang kawan lelaki nadiah buat eksperimen. Die ter-berkenalan dgn sorang ust mase study kat fssk......die korek2 tny ciri2 isteri yg ust cari...for sure ust kate nak bertudung labuh n ada pengetahuan agama sbb dosa anak2 n isteri nnt adelah d tangan suami
then terus kwn tu kate kat nadiah...aku baru nak kenalkan kat hang weh, tp awal2 hang dah kena reject

huhuhuhu...sadis!(kenapelah hang buat eksperimen tu utk aku...kan aku dah tau jwpnnye)haiyak!!

~~then konflik kedua timbul....

sbb kwn nadiah ade beberapa orang yg ade pandangan yg mengatakn org tuduh labuh tak berape nk kawan dgn org tudung bese2.

emm...n nadiah buat eksperimen (bertanye kpd kawan rapat yg bertudung labuh)...then die kate mmg ade perasaan kurang selesa skt dgn org tudung bese2......tp die sendiri cuba betulkan balik perasaan tu, sbb Allah lihat pd hati.

TUDUNG vs tudung

Nadiah tak nak komen pape. Tapi.......just nak korang ber pk atau bg pandangan.

1. Salah ke sbnrnye kalau org2 bese nk cr org2 yg boleh membimbing supaya dia boleh dekat pd Allah...sbb bukan semua orang bese2 tu ade basic agama...(means agama cuma subjek dlm kurikulum sekolah je-mereka buknlah dr aliran agama. cth saya dr sekolah menengah adelah dlm aliran sains....agama n bhs arab rendah cuma subjek shj). Jadi sape sbnrnye die nak merujuk atau dlm erti kata lain boleh membimbing dia. Sayang kan kalau org betul2 nak berubah tp terlalu sikit org yg boleh menghulurkan tangan memberi bimbingan.

2. Kenape ye ade sikit pandangan negatif org bertudung labuh ke org bertudung biase2...atau vise versa.......nadiah rs eloklah berbaik sangka.
mari mendoakan antara satu sama lain k

N last sekali saya setujulah dengan pendapat rakan saya cik Asmariah (maaf ter mencapub name kamu d sini)...hihi. Jodoh d tangan tuhan!!!!

Yes...Allah know d best. Hidayah Allah shj yang berhak memberi. Mari berdoa bersama2 supaya kita semua akan sentiasa dirahmati Allah selalu dan semoga kebaikan yang kita lakukan diterima olehnya....serahkan segalanya kepada Allah ye kawan2. jangan nak risau2 sgt pasal jodoh. hihi

Keris Mas, UKM BANGI

Sunday, 4 December 2011

:. Wan .:

Nadiah baru balik ke bangi, setelah selesai segala urusan di kampung
Wan (mak kepada ayah)...baru meninggal dunia
banyak yang nadiah belajar sepanjang di kampung
~~semoga Allah akan sentiasa merahmati roh arwah wan n menempatkan beliau d klgn org2 yg beriman...amin

Wednesday, 2 November 2011

:.XCDNT.:

Alhamdulillah...

proposal dah hantar (tp agak ralat sbb ade sikit kesilapan d bhgn reference)-tawakal je....semoga Allah permudahkan nadiah dapat A untuk subjek STPD

sekarang tengah bertungkus lumus siapkan assignment ethics + busan pika (roomate) balik lambat harini....+ lapar (sbb pika tlg belikan mknn-tak blk lg = lapar)

Al kisahnye.....

Nadiah accident ahad lepas
skuter sy melanggar kete....
nadiah nak potong kete tu (da bg signal pemotongan..ceh!).....tp tbe2 kete tu bhenti mengejut sbb nak masuk simpang kanan (dgn tidak memberi signal)
then....***bum

nadiah jatuh.....kaki kanan terseliuh. byk bahagian lebam2....skuter remuk bahagian depan = seminggu tak gi kelas.

Thanks to Cik Yati Basha + En Hairul + Kak Zakiah + Cik Huda yg banyak tolong nadiah
Cik Yati Basha....tmnkn hntr motor ke bengkel ptg lps kejadian (waktu ni nadiah rs mcm heroin lg.....rilek je. esoknye terus menjerit2 kesakitan), tlg belikan buku, photostat nota, print n hntrkn proposal + bersama En Hairul hantar g klinik......En hairul tlg jugak hntr kn nota + meggi Cik Yati Basha bagi..
Kak Zakiah sbb bgtau abg ade bengkel n pnjmkn En Hairul + Cik Yati kete
Cik Huda sbb menjenguk kat bilik + hantarkan nota.....
Cik Pika.......yg tanpa jemu belikan mknn + brg2 keperluan

~Sayang korang sume
p/s : parents tak tau....kwn2 rapat pun tak tau. hny kwn2 kt kampus ni jek tau.
Maaf......tak nak susahkan lebih ramai orang + tak nak yg lain2 rs risau
Nadiah ok je....ats perlindungan Allah, insyaAllah.

~~kdg2 rs bersalah mintak korang tolong mcm2....but believe, one thing...i always pray for our success!

byk dugaan sejak mula study balik.....but ini kan satu cabaran! chaiyok nadiah........

luv,
Keris Mas,
UKM, Bangi.....(banyak beruk2 berkeliaran...huh!)

Sunday, 23 October 2011

:. Mari BerseRah kepAda Allah .:

Beberapa masalah dalam family....nadiah serahkan kepada Allah untuk tunjukkan jalan
Rsnya tak mampu nadiah nk bertindak n berfikir lantaran terlalu sedikit kudrat yang mampu nadiah salurkan
hanya doa yang mampu nadiah kirimkan setiap saat supaya angah sentiasa tabah
juga supaya Umi dan ayah akan terus tabah
kerana anak2 mereka ini sentiasa sahaja membuatkan mereka bimbang. Bukan mudah menempuh alam dewasa di era milenium......terlalu banyak dugaan dan cabaran
Tetapi dengan izin Allah.....supaya semuanya akan sentiasa dipermudahkan.
Allah lebih mengetahui.
Supaya Allah panjangkan umur anakmu ini agar dpt menabur bakti...
Hanya Allah yang mampu membantu...bukan manusia!

Selain keluarga nadiah juga sedih sbb terkasar bahasa dengan seorang rakan hingga hatinya terguris.
Hanya Allah juga yang akan membantu memperbaiki keadaan bila nadiah dah berusaha meminta maaf....
~nadiah harap hubungan habluminaalh n hablumminannas sentiasa baik
supaya di akhirnya nnt tidak ada yg akn dtg menuntut sebuah keadilan.
Adil = meletakkan sesuatu betul pd tempatnya kan?

~Nadiah tenangkan hati dengan merenung ciptaan ilahi
sementara tunggu nana swimming di taman tasik....
begitu asyik rsnya duduk di bwh pohonan rendang menghadap tasik yang airnya tenang
subhanallah...cantik sungguh ciptaan Allah.
n lantas nadiah terfikir.....bagaimana orang bukan islam berani berfikir bumi ini tiada pencipta. Tidakkah menjadi 1 persoalan...kenapa manusia hanya wujud di bumi dan bukan planet2 lain dalam alam semesta yang luas ini.
Tidak berfikir ke mereka?
Alhamdulillah....betapa manisnya rs keimanan. syukran Ya Allah.

~Nasi khabsah memang jadi kegemaran.
At least sebulan sekali memang nadiah akan peruntukkan sedikit duit untuk makan di restoran saba; cyberjaya....
Rindu sungguh pengalaman di tanah arab ~cinta islam begitu subur d sana~
hinggakan bila keluar dari airport cairo, amman dan bahrain dulu...hati nadiah bagaikan menangis pilu. Bila lagi Allah akan beri kesempatan agar nadiah terus dpt merasai dekatnya kekasih Allah dan luasnya cinta Allah pd nadiah kerana dberi kesempatan meneroka negara orang.

Semoga Allah akan beri kesempatan nadiah jejakkan kaki ke tanah suci secepat mungkin....
mari berserah kepada Allah
keran hanya dia yang berhak memanggil dan menentukan siapa tetamunya yang terpilih untuk merasai nikmat cinta suci dari-nya.

Monday, 10 October 2011

:. KonFlik DalAMan .:

Nadiah ada 2 konflik dalam diri
tengah sibuk-sibuk banyak assignment. sempat lagi nak ade konflik2 dalaman...huhu
Saje nak berkongsi...sebab tujuan nadiah buat blog ni pun sebagai satu cara meluah perasaan atau buah fikiran  dan jugak berkongsi ilmu yang tak seberapa ni- tak kira lah yang nadiah dapat dari pembacaan atau pemerhatian.

1st : Konflik wanita berumur 25++

ramainye yang dok tanye pasal perkahwinan... bile ko nak kawin? dah ade calon ke? ade bf dok ni?
pelbagai soalan yang melibatkan hati dan perasaan la kan.....rs nak je jawab.....takde soalan lain ke? - kang ade pulak yang kecik ati kan.huhu
ni lah dilema....

nadiah just jawab belum smpai masenye lagi.
tak normal kalau nadiah cakap as a woman nadiah takde perasaan utk 'beralam rumah tangga' kan.
cuma masanya belum lagi.........jodoh pertemuan kan dengan izin Allah jua.
Nadiah bukan orang yang anti-couple or cinta or ape je lah perasaan yang sewaktu dengannya.
Tapi pengalaman yang lepas telah banyak mengajar erti sebuah cinta.....cinta Allah jua yang kekal abadi.

~Cinta yang ada dalam hati ini pada waktu ini biarlah hanya untuk ilahi.......nadiah tak tolak cinta manusia. Cuma buat masa ni, biarlah begini. Kerana nadiah baru je belajar dan kenal cinta pada zat yang hakiki. Rasanya tak tergamak meletakkan cinta manusia melebihi cinta ilahi dan rasul buat masa ni.
persoalan yang selalu nadiah rase nak bagi balik pada org2 yang ajukan soalan2 seperti yang di atas tadi...
Salahkan saya untuk pilih lelaki yang boleh membimbing saya menemui cinta ilahi yang kekal abadi?
Salah ke kalau saya reject lelaki yang tak jaga solatnya? yang bila keluar nak pegang2 tangan kite? atau yang asik nak menjerumuskan kite ke arah maksiat semata-mata.

Kalau jawapannya adelah "tak salah"...nadiah minta, doakan saya....supaya saya dapat menemui "lelaki" yang boleh membimbing itu. Allah yang menentukan segalanya.
Hati ni takde la tertutup utk nak berkenalan dengan sape2...tapi nadiah percaya kuasa doa. InsyaAllah sampai masenye akan dipertemukan jua...tp andai dpt juga org yang 'tak membimbing' akhirnya......itukan ujian Allah?siapa kita untuk mengatakan kita beriman sedangkan bila Allah hantarkan ujian, kita hanya nak mengeluh n bersangka buruk.
~yang penting perlulah istikharah dan biarlah Allah memberi petunjuk bila sampai masanya nanti

2nd : konflik jeles

Bukan jeles yang negatif ye....
tapi yang sebenarnye nadiah jeles sangat dengan orang-orang yang diberi kesempatan belajar ilmu agama dengan lebih mendalam.huhu...actually baru bc satu blog pelajar Syria.....die rs sedih tinggalkan tanah syam lepas sekian lama menimba ilmu kat negara yang tengah bergolak tu.
Sejak diberi keizinan melawat negara-negara timur tengah...nadiah semakin merasai cinta Islam, alhamdulillah.
Secara jujurnya sangat rindukan suasana d sana......sangat2 rindu!
So, kalau da jeles, haruslah berusaha ke arah itu kan.
Even baru merangkak-rangkak mencari ilmu dunia sbb baru sambung study...haruslah merangkak, berjalan dan terus berlari mencari ilmu akhirat.


Okeh...tu je konflik yang melanda. huhu
entri ni nmpak macam emo sikit kan.....tapi ni lah luahan hati nadiah
~rase lebih tenang sekarang =)

Friday, 16 September 2011

:. MenGejaR PelanGi .:

Alhamdulillah....
kesihatan semakin baik dan semuanya lebih baik.
Nadiah dah mula sambung study di UKM, sgt2 sedih tinggalkan family POTO...
Nampaknye gmbr2 cambodia masih tak dpt di upload d blog, semuanya ada d facebook

Baru mula minggu pengajian, nadiah dapat bayangkan setahun ke depan akan penuh cabaran...
banyak kerja perlu dibuat, banyak pengorbanan usaha + tenaga yang perlu dilakukan
Semoga semuanya akan berjalan dengan lancar.
INSYAALLAH

Nampaknya kerja2 utk ke oversea terpaksa ditangguh dahulu sehingga nadiah berjaya habiskan pengajian dengan jayanya.

~~sambil2 mencari jurnal untuk bahan projek penyelidikan
sempat lagi nadiah layan cerita laskar pelangi di astro oasis
even nadiah tak igt da kali ke berapa tengok cerita ni, tapi masih rs nak tengok smpai ke penghujung
Cerita yang penuh moral pada nadiah,
sangat2 memberi pengajaran hidup yang bermakna.
Mengajar erti sebuah pengorbanan dan ketabahan walaupun hidup serba kekurangan

Memang selalu itu pun yang dituntut dalam kehidupan kan?
Allah akan sentiasa memberi pelbagai pengajaran dalam  hidup kita

Untuk mengejar pelangi...
Haruslah sentiasa berusaha sedaya mungkin untuk menghadapinya, jangan selalu melarikan diri dari kenyataan
dan yang paling penting harus sentiasa bersangka baik kepada Allah
bak kata Ustz Hasrizal "erti hidup pada memberi"
dlm cerita Laskar Pelangi selalu ditekankan "kita perlu jadi orang yang selalu memberi sebanyak-banyaknya, bukan menerima sebanyak-banyaknya"
~~pada nadiah satu pernyataan yang perlu difikr dengan mendalam maknanya.


NADIAH
Cyberjaya

Monday, 11 July 2011

:. TelaH diDiagnoS .:

Assalamualaikum kawan-kawan

Nadiah kurang sihat akhir2 ni.
balik dr cambodia demam n jumpe Dr., Dr. sahkan nadiah kene radang paru2
Patut lah selama ni selalu rs tak larat n asik mcam nafas tak lepas
hmpr seminggu ulang alik klinik...pagi n malam
Alhamdulillah, kesihatan da sedikit ok
Doakan nadiah cepat sembuh ye..
Thanks. Barakallahufik
amin....

Tuesday, 28 June 2011

:. PhNom PenH aIrpoRt .:

Alhamdulillah
sekarang dlm vip lounge phnom penh airport utk balik malaysia
really nice arrangement from airport guys
Really love the moment here
~InsyaAllah will arrive malaysia at 2.00pm
semoga semuanya akan selamat :)

NADIAH
PHNOM PENH

Sunday, 26 June 2011

:. iN CamBodiA .:

Assalamualaikum semua,

Nadiah at Cambodia now. Sekarang kat Siam Reap...esok akan ke Phnom Penh with domestic flight.
having a fam trip with another 12 friendly frenz
Really interesting place here....banyak sangat story nak cerita.
Last time Nadiah ade rase nak pergi cambodia with yayasan salam untuk hantar daging korban for muslim people here.
But hajat tak kesampaian
Luckily, Allah maha mengetahui.....Allah's give me a really interesting memory here in cambodia
Sedih sangat tengok all those rakyat yang miskin especially muslim
very tough to survive
and always ditindas!!!!
Cambodia not like other place yang nadiah dah pergi...and in cambodia, Allah betul2 mengajar nadiah erti syukur.
Thanks Allah for this opportunity...really appreciate every single moment here.
Even agak payah utk solat because majoriti in this fam trip are chinese, but i try to do d best utk lakukan segala suruhan yang wajib nadiah buat as hamba-mu.
~~Hope to write more about cambodia soon when arrive Malaysia.

Salam.
NADIAH
SIAM REAP, CAMBODIA

Monday, 13 June 2011

;. BeIjiNg .:

Owh...tahun ni sambut birthday di Beijing...
~first time meningkatnya usia di negara orang =)

Nadiah pun tak tau nak mula dari mana pakej Beijing ni, sbb terlalu banyak lawatan ke govt outlet
*govt outlet : cth mcm kedai jade, kristal, tea house, boufuling (krim utk terkena minyak panas atau api), jewellery, urut kaki...hihi

Yang Nadiah boleh cakap, pakej Beijing ni memang tak banyak tempat2 lawatan sejarah mcm Syria Jordan atau Egypt atau Macau. Tak jugak banyak team park macam Hong Kong Shenzen.
For me really a new experience
*Ramai orang kate, Beijing syurga sopping!!!!
jwpn Nadiah : yes, it;s true...tapi utk dptkan syurga shopping tu perlu lah bersabar sikit mhabiskan segala govt outlet di sane.

Cuma ada 4 tempat lawatan jek...means yg bukan utk shopping ye

1st : Forbidden City

 Ramai sangat orang kat sini..memang betul2 lautan manusia

 Forbidden city ni ade 9999 buah bilik

 Di Tianmen Square....opposite Forbidden city

Boleh bayangkan tak tempatnye kalau dah ade 9999 bilik? confirm teramat besar
Lenguh jugak lah Nadiah nak berjalan....tp haruslah kuat!hihi
*Selalu tengok dalam tv jek, cite cine zaman kungfu dulu2...dinasti.....byk nye berlakon kat sini la.
Tapi yang syoknye, after penat berjalan pegi urut2 kaki..hehe. Lega sikit rasenye

2nd : Great wall
Petra masuk dlm keajaiban dunia tak? kalau masuk, great wall kire tempat ketiga la after piramid n petra yang Nadiah pernah lawat.huhu
*Nadiah bersyukur sangat Allah bagi peluang untuk mengelilingi dunia ni...alhamdulillah

 Nampak tak puncak tertinggi tu? Nadiah sampai situ la...hihi. Berusaha!even cuaca panas terik

Best pergi Great Wall, kagum sangat...total panjang great wall ni 6XXX ++ km. Sangat panjang kan. Korang boleh bayangkan tak betapa besarnye China?
Perjalanan dari Hong Kong (selatan) ke Beijing (Utara) pun makan masa 3jam++. (Same ye perjalanan Hong Kong balik ke KL)

Group Nadiah yang sporting =)

Amazing kan.....great wall amik ms 2000 tahun utk complete.(hasil gabungan kubu di 7 buah tempat)
dibina berperingkat2, melepasi beberapa dinasti
Thats why Great wall jadi 7 wonders. impressed!

3rd : Summer Palace
Di Summer palace. Maharaja akan datang kat sini waktu musim panas jek

Macam kat tepi laut
Angin sangat kuat sampai air tasik jadi macam ombak pulak. Tapi keluar je dr istana ni, takde pulak angin.

4th :  Panda Zoo

Mari bergambar

Panda kat sini comel sangat.....tapi malas. Nak tengok camera pun malas. Geram btol!!

Ha...ni puas nk tunggu angle yang best. Comel kan...

Tempat-tempat yang best

Ape ye tempat yang best....
Nadiah rs tempat paling best utk cari hand bag n kasut kat Ya Show
Kalau nak cari t-shirt murah I Love Beijing kat Sunny Gold
Hong Qiao untuk cari baju lelaki, t-shirt atau blouse perempuan yang comel2 n murah2...Barang Elektronik boleh jugak cari kat sini, kalau tak silap kat level 5.
Sape2 yang gilekan table cloth yang cantik...harus pergi kat Tian Ya, kedai Fatimah. Die baik sangat n pandai cakap bhs melayu.....So, memang senang nak dapat harga murah2..hihi
~Ade jugak lawatan ke Hard Rock, bagi peminat2 setia Hard Rock...

Yang Special group Beijing ni sebab Nadiah sambut birthday kat sane..hihi
HAPPY BIRTHDAY TO ME...thanks to my group sbb nyanyi lagu utk Nadiah dlm bas.
Jugak thanks utk hadiah2 yg diberikan...Really appreciate!

Lupe, ade satu lagi tarikan..Stadium sarang burung yang unik!!!

~Thanks for reading =)

Tuesday, 24 May 2011

:. WaNita TerBaik .:

Al Khawarizmi,seorang ahli Matematik Islam prnh ditanya tentang wanita terbaik;

beliau menjawab :
Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik; tambah 0 kepada 1 =10
Jika dia kaya ; tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik : tambah lagi 0 = 1000
Tetapi jika yang "1" itu tiada maka tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut
kecuali sekelompok "0" ~ sekian ~

~Thanks Ustaz Ishak for d info......really wonderful!

Sunday, 8 May 2011

:. SyRia + JoRdaN + BahRain-PaRt 2 .:

ok...continue my journey here =)

Hari kelima : 10 April 2011

Kami menuju ke Bosra dan Nawa, dalam daerah Daraa yang dikatakan kawasan paling bergolak di Syria waktu tu.
Media asik keluarkan berita rusuhan dan pembunuhan di Daraa.
Nadiah tak berhenti2 berdoa, setiap ms bc ayat seribu dinar supaya perjalanan di permudahkan.
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

....Sampai di Bosra....

Buheira Cathedral

Buheira Cathedral- tempat di mana paderi Buheira memberitahu alamat kenabian pada diri Rasulullah s.a.w semasa baginda berniaga di Syam ketika berumur 12 tahun.

Mabraak Al-Naqaah (tempat Rasulullah memberhentikan untanya)

Di Roman Amphitheatre

Mari ber-group photo lagi.huhu

Masuk je kawasan Nawa, banyak pulak sekatan askar.
Berdebor jugak la...lame kene tunggu. Siap pegawai die naik atas bas, check.
Actually diorang nak pastikan keselamatan kami......Agak ketat sikit sekatan sbb lawatan yang kami nak pergi dekat sangat dengan Israel.
Tapi alhamdulillah semuanya ok je.... ;)

Makam Imam Nawawi

Di Makam Nabi Ayub

Mata air Nabi Ayub

Hari keenam : 11 April 2011

Pagi-pagi after breakfast, kami bergerak ke kawasan pergunungan Qalamun untuk ziarah makam Habil-pembunuhan pertama dalam sejarah umat manusia

Di Makam Habil

Kat kawasan makam Habil ni ada banyak kedai-kedai. Nadiah n Ustz Ishak bergambar dgn family Dato' n Hj Yaakub

Then balik ke bandar Damascus untuk ke masjid Umawi dan jugak shopping!!!

makam Salahuddin Al Ayubi

Masjid Umawi Damascus

Di masjid Umawi terletaknya makam Nabi Yahya, tempat marshad saidina Hussein dan menara Isa-dipercayai nabi isa akan turun di sini akhir zaman nanti

Tempat persinggahan kepala Saidina Hussein - peristiwa karbala

Then shopping di Suq Hamidi yang dah berusia 500 tahun (panjang pasar Hamidi 1.5km)..Gambar shopping takde la ye, nadiah bukan lah kaki shopping sangat. sekejap jek kat situ, then nadiah ke tempat lain utk beli kiriman orang...huhu


Hari ketujuh : 12 April 2011

Sedih..ni hari terakhir berada di Syria. Pagi2 dah bergerak ke Jordan.
Ambik masa yang lama jugak di border untuk urusan visa masuk ke Jordan.
Sampai2 je Jordan, kami terus ke laut mati

Laut Mati

Sempat naik kude lagi...hehe

Hari kelapan : 13 April 2011

Hari yang paling penat sekali
sebab kene berjalan sejam pergi n sejam balik dari pintu masuk ke the khazanah kat petra....
Kota kuno yang dah berusia ribuan tahun, tinggalan kaum Nabatean
~~terkenal dengan seni ukir gua

Lunch di Petra Magic Restoran

Berehat jap....ni baru setengah jam, jalan...hihi

..Group photo lagi..

Hari kesembilan : 14 April 2011

Last day di Jordan...
Sebelum berangkat balik ke Malaysia, singgah di Gua Ashabul Kahfi dulu

7 sleepers...lelaki tu tak masuk ye

One mentioned in the Quran

Hari kesepuluh dan kesebelas : 15 & 16 April 2011

Sampai di Bahrain, kami buat city tour..yeay!dapat jugak tengok2 bahrain

 Camel farm....farm ni diraja tau. Uncle king of Bahrain

Lupe la bangunan ni name ape...tapi menggunakan kuasa angin utk jana elektrik...environmental friendly.gud!!

Bahrain fort

di Muzium Bahrain

Islamic Centre Bahrain

hari kesebelas...sampai Malaysia da!hihi

Thanks for reading =)

NADIAH
Cheras

Friday, 6 May 2011

:. SyRia + JoRdaN + BahRain .:

06 - 16 April Nadiah ke Syria + Jordan (11 H, 9 M) dan sempat melawat sekitar Bahrain
Seronok sangat dapat ziarah ke tanah Syam
~Nadiah sangat syorkan pakej Syria Jordan utk sesiapa yang nak mengenal cinta Islam =)
banyak sangat sejarah Islam yang dpt dipelajari kat sane
-Disebabkan  entri ni will be panjang berjela, Nadiah akan jadikan ianya sebagai part 1 and part 2 ye, jangan marah!

Hari pertama : 06 April 2011

Nadiah dan 25 lagi ahli group berlepas ke Bahrain dari KLIA jam 8 malam. For sure transit di Bahrain kerana kami menaiki pesawat Gulf Air (GF). Pukul 12.30 malam kami smpai di Bahrain International Airport dan ambil coach ke Hotel Al-Safir yang dah disediakan oleh GF...
masuk bilik, solat n terus sambung tido..huhu

Hari kedua : 07 April 2011

After breakfast,  gerak ke airport untuk ambil penerbangan ke Damascus jam 9.30 pagi.
Jam 12.30 tengahari sampai di Damascus (kecik je airport diorang)
after settle semua urusan imigresen n luggage....keluar je airport kami disambut oleh 4 orang Ustaz muda (yang pada Nadiah diorang ni sangat lah bagus n baik2 belake..hihi)
after chck in hotel....nadiah ke Bab As-Saghir iaitu kawasan perkuburan yang menempatkan makam ramai tokoh2 islam)

Makam Bilal Bin Rabah-1st muazzin

Makam Ummu Salamah dan Ummu Habibah..isteri Rasulullah s.a.w

Para Syuhada' Karbala

Makam Muawiyah, salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w

Then, menikmati pemandangan di Bukit Qosiyun 

Pemandangan bandar Damascus dari Bukit Qosiyun

After that, makam malam di restoran Aifu Lailin Wa Lailah...best sangat tempatnye macam kat istana Aladdin jek.~kamera nadiah problem waktu tu..bateri kong pulak, rugi sangat tak ambil gambar.

Hari ketiga : 08 April 2011

Ziarah seterusnya ke Halab yang ambil masa 5 jam dari Damascus. Tapi dalam perjalanan, singgah di Homs dulu (sejam lebih dari Damascus).
Di Homs, nadiah ke Crack of d Chavelier or Qalaah Hison dalam bahasa arabnya.
Kubu ni adalah kubu terakhir tentera salib di bandar Syria yang kemudiannya di ambil alih oleh tentera Islam yang diketuai oleh Salahuddin Al Ayubi

Bersiar-siar di sekitar kubu

Pernah ada pengambaran cite ape ek kat sini. lupe pulak

Nadiah rase reka bentuk kat sini unik dan cantik!

Cantik kan pemandangan kat sini

Amik gambar jap..hihi. Ni lah group nadiah

Rumah penduduk di Homs.....rumah diorang memang style jenis tak siap

Then kami ke Bandar Hama untuk makan dan solat


Berhenti kejap di taman yang menempatkan kincir air nories yangberusia ribuan tahun

Comel sangat budak2 kat Syria ni.....

Ha, caye tak? comel sangat kan...mak baby ni tak nak bergambar pulak..huhu

Dah menenangkan diri berehat2 di taman, kami teruskan perjalanan ke Halab lagi 3 jam...(mari tdo dlm bas.)...then dinner n tdo lagi kat hotel...xoxo

Hari keempat : 09 April 2011

After breakfast, kami mulakan hari melawat qalaah Halab (diiktiraf sebagai "World of Heritage" oleh UNESCO pada tahun 1986)
Kubu ni dah berusia 5000 tahun
Permulaannya dibina sebagai tempat ibadat, kemudian diubah fungsinya sebagai kubu pertahanan dalam peperangan.
kubu ni mengalami banyak pengubahsuaian....4 zaman yang berbeza iaitu Hamadian, Zengid, Ayyubid dan Mamluk

Yeay...mari ber-group photo

explanation by Ustaz Ishak as translator

makam Nabi Khidir

explanation dari Ustaz Razak

Diceritakan Nabi Ibrahim pernah singgah d sini kemudian mengagihkan susu kepada penduduk kampung. Halab = susu 

Pemandangan bandar Halab..Nadiah tegak macam nyanyi lagu negaraku kan

...peninggalan kota lama...

memang cantik bangat kawasan kubu Halab ni

Selepas kubu Halab, kami menziarahi masjid Umawi Halab untuk menziarahi makam Nabi Zakaria

Di makam nabi Zakaria...masuk masjid atau tempat2 sejarah di Syria ni mmg kene sopan. 

Lunch time....ni gmbr pemandangan kota halab dr restaurant Abu Nawas bdekatan masjid Umawi

Perjalanan balik ke Damascus....nadiah snap gambar ni, tengok betul2...lol

Sempat singgah di Masjid Khalid al Walid untuk ziarah makam Khalid al-walid dan Ubaidillah bin Umar Al Khatab 

To be continued...takut korang boring pulak bc entri panjang2 ni... ;)