Sunday, 30 January 2011

:. I pray for my brothers and sisters in egypt.:

Tak sampai sebulan lagi nadiah balik dari egypt
Risau sangat baca berita tentang rusuhan kat sana
Nak contact through fb tak boleh, dah dibanned
~Hopefully semuanya akan selamat.

Monday, 17 January 2011

:. SekiTar MASUM di SACC .:

3 hari berhempas pulas, siang n malam (mengorbankan ujung minggu...huhu)
Tapi really interesting xperience....
Suke gambar ni, special dedicated to my beloved frenz

:. A Child .:

~Hidup Nadiah tak pernah berhenti berfikir about volunteer...so, maaf kepada sesiapa yang rasa it's boring.

Just wanna share one story.......
Balik rumah je suke tengok Omar (anak angkat sy ye..haha.shhh) ceria n menari2
Masa berjalan-jalan di Tasik Titiwangsa, Nadiah ternampak ada 2 kanak-kanak main buih (just yang bila kene angin atau kita tiup..akan keluar bubble yang cantik2)
Nadiah terus cakap pada Cik Shamiza, Mija...best nye jadi kanak-kanak. Rasa macam takde masalah pun kan.
Dan Cik Shamiza pun cakap (lebih kurang ye..) : its true! =)

Seronok kalau jadi kanak-kanak yang di belai dan dimanja penuh kasih sayang dari ibu dan ayah. Tapi pedih kalau jadi anak-anak yang terbiar tanpa ibu dan bapa.

Masa Nadiah pergi kursus volunteer anjuran YSM-Yayasan Salam Malaysia, teringat satu kisah......tentang anak2 di Chow Kit yang mak mereka adalah pelacur di lorong2 Hj Taib......waktu volunteer datang menjengah. ada kanak2 lelaki 10 tahun cakap : Mak saya2....ni mak saya. Langgan mak saya....Bila di tanya, dia tak tau pun apa pekerjaan mak dia yang sebenarnya. Hidup di lorong2, tak kenal apa itu pendidikan, cuma yang tau.....tolong mak mencari sesuap nasi!sadis kan......

Saturday, 8 January 2011

:. Thanks Allah .:

sadness comes (almost a week)-with all the challanges especially cases before going to Egypt
Then after visit Rumah Titian Kasih-muslim shelter home; orphans, single mother, senior citizen,special person such as autism
...thanks to Cik Shamiza coz willing to accompany me
i realized, not every single person got an opportunity like me
I still have lovely family...Umi, ayah,Angah, Dik Yah, Aman, Kak Cik, Raihan and Nana
~thanks Allah for this really big gift
All I want to say.....I love myself and peoples around me.
Give me strength....

THANKS

:. Special Appreciation .:

Nadiah want to make a special appreciation to


MR AMRU



MR MUHAMMAD JUNI

CIK PZAH and TEHA



Mr Amru : for Being such a lovely brother to me......Thanks for your kindness (selalu teman Nadiah jalan-jalan)..so many story we share
Mr Muhammad Juni : Thanks for your guidance. Banyak yang Nadiah belajar....and being such a lovely brother to me too 
Cik Pzah and Teha : Sudi teman tidur..huhu and tolong tawar menawar di Bazaar. You are my best sister ever

.......Miss All the memories there...May Allah Bless all of you.I always pray for our happiness here (dunia)and day after (akhirat).Amin.....

:. Mesir .:

Assalamualaikum semua.
owh kali ni nak cerita kisah perjalanan ke Mesir selama 9 Hari 7 Malam

Actually Mesir sangat2 best, sampai di Malaysia Nadiah dah rindu nak ke sana?macam mane......sedih tau!

Oleh sebab masa tour nye lame...so nadiah cut2 je tempat yang best k... =)

HARI 1,2 (26 & 27 Disember 2010)

Ni actually perjalanan atas flight saje......Nadiah naik Gulf air dan transit di Bahrain. Sempat la tidur semalam di Hotel Golden Lotus dan city tour Bahrain.Then meneruskan perjalanan ke Cairo, keluar dari airport dah pukul 1 lebih. Sampai di bas, our guide Mr Amru dan Pak Jhuni sudah menunggu...Nadiah dapat bunga lagi, sweet gitu.huhu.
Then lunch, solat dan terus bertolak ke Alex. Sampai check in hotel dan sempat jalan2 n minum teh dengan Mr Amru dan Pak Jhuni =)

HARI 3 (28 Disember 2010)


Pagi2 kami bertolak ke Taman Bunga Montazah.....


Atas jambatan King Farouk selalu bawak Queen Faridah jalan2


Castle King Farouk

Then kami ke Perkuburan unik Cotacomb El Shokafa...tapi nye takde gambar ye. Camera tak boleh bawak masuk...hihi. Tempat ni dijumpai bila ada seekor keldai terjatuh kat kawasan perkuburan tu. (Actually perkuburan diraja Rom)


Sekitar Bandar Alex

Pastu ke Bibliotheca Alexandria-library terbesar....best sangat2. Nadiah memang kagum dengan sistem library ni. Tbe2 sangat berangan nak sambung study kat alexandria university...hahaha


Library Bibliotheca Alexandria...sangat2 best kat sini


Iskandar Zulkarnain atau Alexandria The Great ?


Trem di Alexandria


Makan di Restoran seafood yang betul2 sedap.....sedap sangat!


Ni pulak dengan Auntie Hamsah di Kubu Pertahanan Qaits Bay. Cantik pemandangan kat sini n ramai orang..I memang love laut ok =)

Selesai sume kami balik semula ke Cairo yang ambil masa lebih kurang 4 jam setengah...kat sane jem sangat2. Di Alex Nadiah sempat terjumpe kawan lame....(waktu solat di masjid). Tak sangkan kan dunia ni kecil je


HARI 4 (29 Disember 2010)
Lawatan diteruskan ke piramid giza dan sphinx.....
Finally dapat jugak nadiah menjejak kaki kat sana. Selalu dengar cite je kan......(dulu ustazah Hafizah-MRSM MZMS selalu cite pengalaman die blaja kat al-Azhar..tu yg buat teringin sgt nk ke Mesir..huhu)

yeay mari rehat...ni tengah usaha panjat piramid(padahal naik sikit je.....)

*tapi tbe2 nadiah rs gmbr ni mcm gemok....ni sbb Pak Jhuni, Mr Amru n Mr Yahya selalu soh makan byk2 la ni...wa (but i like makan2...sedap bangat!)

 ....Ni posing depan piramid....
Uncle yang jaga jamal ni pakse nadiah naik

wah tingginye sy...tp bau jamal terlalu la wangi...hehe

Ni depan penjage piramid.....sphinx pulak (gagah+intelek...ye eh?)

Then perjalanan diteruskan ke perfume palace, kedai papyrus n kedai cotton..
Sepanjang ke tempat2 ni. ramai yang tanye nadiah..."are you egyptian" ofcoz le jawapannye "no"
Then diorg cakap "you look like egyptian"...dlam hati...really?huhu.......nmpknye seperti kene cr org sane sorg.hhaha

Saje nak tunjuk.....ini adelah gambor bos saye.huhu. Glamor la tuh! =P

Dan malamnye dinner di Nile Cruise...ade tarian gelek2 yang seksi bangat. Tak sanggup Nadiah nak tengok


HARI 5 (30 Disember 2010)

Esoknye kami ke Citadel...kubu pertahanan Salahuddin Al Ayubi...Nadiah asyik sangat dengar Pak Jhuni explain...tidak dinafikan Nadiah sangat suke history...ops, pada sesetengah orang, boring!hehe

Ni kubu pertahanan Salahuddin Al Ayubi...batunya ada yang diambil dari piramid

Depan Masjid Mohamed Ali Pasha yang cantik...masjid ni lebih kurang macam blue mosque di Turki
Dalam masjid....cantik kan. Ada 4 tiang besar yang setiap satu mewakili khalifah Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali

Pemandangan bandar Cairo dari Citadel

Nadiah suke Cairo...cumenye debu banyak sangat....70 % kawasan Egypt adalah padang pasir...no wonder!
Then kami mengunjungi makam Imam Shafie....syahdu hati waktu ni, dapat juga melawat ulama besar
Tengok...banyak kan kertas2. Tu semua hajat la tu, ade banyak pasal jodoh. Nadiah terjumpe duit Malaysia lagi kat dalam tu....ape lah diorang ni. Patutnya sedekahkan apa2 yang patut
 Yang ni dipercayai tapak kaki Rasulullah s.a.w yang dibawa ke Mesir oleh Salahuddin Al Ayubi
Sebelah petang kami shopping2 di Bazaar Khan El Khalili
Kat Bazaar baru Nadiah jumpe cousin iaitu Cik Hafizah dan kawannye Cik Teha =)

HARI 6 ( 31 Disember 2010)

Owh minta maaf...hari ke 5 Nadiah punye mood utk tangkap gambar tiada rupanya
Sebelah pagi kami ke Asfour Crystal factory

Then kami balik ke Malaysia...huhu
makan tengahari di Rumah Perlis, kawasan student Malaysia (Nasr City)
Nadiah membelanja Cik Pzah dan Cik Teha yang makn sikit itu (diet kunun)......diorang duduk rumah negeri sembilan-dekat saje
(Sume orang suke dapat makan makanan kegemaran masing2..hihi. setelah bape hari jd org egypt)

Then shopping ke Star City....shopping complex terbesar di Egypt
then phone Nadiah bergetar....Pzah rase nak tidur ngn kak long la malam ni (sedih la tu-before tak nak join...huhu)
Yeay...ada peneman tidur. Pzah n Teha bermalam di bilik Nadiah .... Cosmopolitan Hotel =)

HARI 7 (01 Januari 2011)

Semangat baru ye...tahun baru di tempat orang
Pagi2 kami dah bertolak ke Egyptian Museum....Cik Teha baju purple, Cik Pzah baju Hijau....comel kan kami.hihi


Gambar kat dalam tak boleh amik....so tengok la gambar di luar je ye...hehe

Puas hati dapat tengok segala khazanah Firaun kat dalam 
Dahsyat betul kerahan tenaga zaman Firaun dulu
~Yang Nadiah tertarik.....Zaman Firaun sangat percaya akhirat, neraka dan syurga. Kalau nak tanam mayat siap ada bekal buah2an yang diawet,makanan.....ayam pun ade.huhu....siap dengan segala harta kekayaan die la
Nampak sangat sebenarnya dari agama Allah yang satu (kepercayaan akhirat) diselewengkan menjadi agama yang percaya banyak tuhan

Then kami singgah solat di Masjid Amru Al Ass-masjid tertua di Mesir

Ni masjid tertua di Mesir....Hati Nadiah sayu sangat solat kat sini. Air mata tak tertahan....Banyak problem yang Nadiah tinggalkan di Malaysia......Semoga Allah bukakan jalannya (Sangat rindu nak solat di sana lagi)

Then kami shopping di Bazaar Khan El Khalili lagi....(melengkapkan segala kiriman orang2 di Malaysia-tau je la, Nadiah ni bukan shopping-holic pun..banyak beli barang org je.huhu)

Ni sekitar kawasan Bazaar...belakang tu Masjid Azhar (dekat ngn Universiti Al Azhar pun...tempat Cik berdua tu study.hi)

Ni pula masjid Hussein

Makanm Imam Hussein, cucu Rasulullah

Dan Nadiah sempat melawat makam Saidina Hussein, cucu Rasulullah....kepala je ditanam di Mesir selepas peristiwa Karbala.
Sedih kan kisah Karbala.....awal2 lagi umat Islam dah berpecah belah.

HARI 8 (02 Januari 2011)

Hari yang dinantikan untuk pulang ke Malaysia
Tapi hari yang sedih bagi Nadiah......Sedih pulak nak tinggalkan bumi anbia ni

Pagi sebelum ke airport sempat ke makam presiden Anwar Sadat yang ditembak mati jarak dekat

Sempat posing

Cik Pzah dan Cik Teha sempat temankan Nadiah sampai sini je. Then diorang balik ke Nasr City...sedih nye.sobsob

Sempat juga Nadiah buat sesi penyampaian hadiah pada para peserta yang jawab kuiz dan teka teki

Dan flight kami ke Bahrain berlepas jam 1330 macam tu

Sempat bergambar di Bahrain =)

Dan seterusnya amik flight ke Kuala Lumpur jam 2040 malam

Hari 9 (03  Januari 2011)
Selamat sampai di Kuala Lumpur jam 0930 pagi
Sampai2 je Nadiah terus sedih selama seminggu....rindukan Bumi Anbia Mesir.haha