Tuesday, 28 June 2011

:. PhNom PenH aIrpoRt .:

Alhamdulillah
sekarang dlm vip lounge phnom penh airport utk balik malaysia
really nice arrangement from airport guys
Really love the moment here
~InsyaAllah will arrive malaysia at 2.00pm
semoga semuanya akan selamat :)

NADIAH
PHNOM PENH

Sunday, 26 June 2011

:. iN CamBodiA .:

Assalamualaikum semua,

Nadiah at Cambodia now. Sekarang kat Siam Reap...esok akan ke Phnom Penh with domestic flight.
having a fam trip with another 12 friendly frenz
Really interesting place here....banyak sangat story nak cerita.
Last time Nadiah ade rase nak pergi cambodia with yayasan salam untuk hantar daging korban for muslim people here.
But hajat tak kesampaian
Luckily, Allah maha mengetahui.....Allah's give me a really interesting memory here in cambodia
Sedih sangat tengok all those rakyat yang miskin especially muslim
very tough to survive
and always ditindas!!!!
Cambodia not like other place yang nadiah dah pergi...and in cambodia, Allah betul2 mengajar nadiah erti syukur.
Thanks Allah for this opportunity...really appreciate every single moment here.
Even agak payah utk solat because majoriti in this fam trip are chinese, but i try to do d best utk lakukan segala suruhan yang wajib nadiah buat as hamba-mu.
~~Hope to write more about cambodia soon when arrive Malaysia.

Salam.
NADIAH
SIAM REAP, CAMBODIA

Monday, 13 June 2011

;. BeIjiNg .:

Owh...tahun ni sambut birthday di Beijing...
~first time meningkatnya usia di negara orang =)

Nadiah pun tak tau nak mula dari mana pakej Beijing ni, sbb terlalu banyak lawatan ke govt outlet
*govt outlet : cth mcm kedai jade, kristal, tea house, boufuling (krim utk terkena minyak panas atau api), jewellery, urut kaki...hihi

Yang Nadiah boleh cakap, pakej Beijing ni memang tak banyak tempat2 lawatan sejarah mcm Syria Jordan atau Egypt atau Macau. Tak jugak banyak team park macam Hong Kong Shenzen.
For me really a new experience
*Ramai orang kate, Beijing syurga sopping!!!!
jwpn Nadiah : yes, it;s true...tapi utk dptkan syurga shopping tu perlu lah bersabar sikit mhabiskan segala govt outlet di sane.

Cuma ada 4 tempat lawatan jek...means yg bukan utk shopping ye

1st : Forbidden City

 Ramai sangat orang kat sini..memang betul2 lautan manusia

 Forbidden city ni ade 9999 buah bilik

 Di Tianmen Square....opposite Forbidden city

Boleh bayangkan tak tempatnye kalau dah ade 9999 bilik? confirm teramat besar
Lenguh jugak lah Nadiah nak berjalan....tp haruslah kuat!hihi
*Selalu tengok dalam tv jek, cite cine zaman kungfu dulu2...dinasti.....byk nye berlakon kat sini la.
Tapi yang syoknye, after penat berjalan pegi urut2 kaki..hehe. Lega sikit rasenye

2nd : Great wall
Petra masuk dlm keajaiban dunia tak? kalau masuk, great wall kire tempat ketiga la after piramid n petra yang Nadiah pernah lawat.huhu
*Nadiah bersyukur sangat Allah bagi peluang untuk mengelilingi dunia ni...alhamdulillah

 Nampak tak puncak tertinggi tu? Nadiah sampai situ la...hihi. Berusaha!even cuaca panas terik

Best pergi Great Wall, kagum sangat...total panjang great wall ni 6XXX ++ km. Sangat panjang kan. Korang boleh bayangkan tak betapa besarnye China?
Perjalanan dari Hong Kong (selatan) ke Beijing (Utara) pun makan masa 3jam++. (Same ye perjalanan Hong Kong balik ke KL)

Group Nadiah yang sporting =)

Amazing kan.....great wall amik ms 2000 tahun utk complete.(hasil gabungan kubu di 7 buah tempat)
dibina berperingkat2, melepasi beberapa dinasti
Thats why Great wall jadi 7 wonders. impressed!

3rd : Summer Palace
Di Summer palace. Maharaja akan datang kat sini waktu musim panas jek

Macam kat tepi laut
Angin sangat kuat sampai air tasik jadi macam ombak pulak. Tapi keluar je dr istana ni, takde pulak angin.

4th :  Panda Zoo

Mari bergambar

Panda kat sini comel sangat.....tapi malas. Nak tengok camera pun malas. Geram btol!!

Ha...ni puas nk tunggu angle yang best. Comel kan...

Tempat-tempat yang best

Ape ye tempat yang best....
Nadiah rs tempat paling best utk cari hand bag n kasut kat Ya Show
Kalau nak cari t-shirt murah I Love Beijing kat Sunny Gold
Hong Qiao untuk cari baju lelaki, t-shirt atau blouse perempuan yang comel2 n murah2...Barang Elektronik boleh jugak cari kat sini, kalau tak silap kat level 5.
Sape2 yang gilekan table cloth yang cantik...harus pergi kat Tian Ya, kedai Fatimah. Die baik sangat n pandai cakap bhs melayu.....So, memang senang nak dapat harga murah2..hihi
~Ade jugak lawatan ke Hard Rock, bagi peminat2 setia Hard Rock...

Yang Special group Beijing ni sebab Nadiah sambut birthday kat sane..hihi
HAPPY BIRTHDAY TO ME...thanks to my group sbb nyanyi lagu utk Nadiah dlm bas.
Jugak thanks utk hadiah2 yg diberikan...Really appreciate!

Lupe, ade satu lagi tarikan..Stadium sarang burung yang unik!!!

~Thanks for reading =)